Як російське представництво Червоного Хреста допомагає окупантам у війні проти України

Російське представництво Червоного Хреста збирає військове спорядження для російської армії, порушуючи принцип нейтралітету.

Про це пише Euromaidan Press.

Понад 150 років Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця свято оберігав свій нейтралітет у конфліктах задля надання гуманітарної допомоги тим, хто її потребує, по обидва боки фронту. Це правило було порушене зближенням Російського товариства Червоного Хреста з російським урядом, що призвело до збору речей для російської армії. Йдеться про військові товари та безпілотники, які використовуються для корегування артилерійського вогню проти українських оборонців.

Допомога під прикриттям

Перші тривожні сигнали щодо траєкторії російського Червоного Хреста з'явилися у жовтні, коли цей національний офіс гуманітарної організації розпочав збір коштів для підтримки сімей російських військовослужбовців та мобілізованих солдатів. Цей акт сам по собі межує з відмовою від нейтралітету і, підвищуючи комфорт тих, хто перебуває в тилу, вочевидь, є антагоністичним до будь-якого антивоєнного руху солдатських матерів.

Ще менш нейтральними дії Російського Червоного Хреста робить той факт, що вони проводяться в рамках російської кампанії "МыВместе".

Снимок экрана 2022-12-21 121710.png

Цей ініційований Путіним рух, серед іншого, підтримує російських солдатів, доставляючи їм харчові продукти, військове спорядження, дитячі листи, саморобні "окопні свічки" та переносні обігрівачі, щоб окупанти могли краще переносити зимові холоди в Україні.

Ця кремлівська ініціатива також навчає школярів збирати безпілотники, які можуть коригувати вогонь російської артилерії на фронті. У межах "МыВместе" російські діти створюють "переможні" ілюстрації для обгорток від шоколадок, призначених для російських окупаційних військ.

Хоча Червоний Хрест Росії стверджує, що напряму не займається збором військового спорядження та обладнання подвійного призначення, його співпраця з "МыВместе" означає, що він фінансово та політично підтримує всі способи, якими цей рух допомагає російській армії. На ці дії відреагувало українське представництво Червоного Хреста, яке закликало своїх партнерів у МКЧХ "вжити суворих заходів для недопущення подібних дій" з боку російського Червоного Хреста (текст звернення наразі недоступний, оскільки сайт Червоного Хреста України не працює через постійні DDOS-атаки).

Відповідаючи на запит Euromaidan Press, представництво Червоного Хреста України повідомило, що сам факт «грубого порушення російським Червоним Хрестом принципу нейтралітету» викликає занепокоєння щодо його професійної кваліфікації.

Зі своїм зверненням Український Червоний Хрест звернувся до Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, МКЧХ, а також хотів звернути увагу національних товариств-партнерів, з якими тісно співпрацює.

"Як мінімум, ми розраховували провести бесіди з керівництвом російського Червоного Хреста і нагадати їм про основоположний принцип нейтралітету", – повідомили в українському Червоному Хресті, відмовившись відповісти, чи було задоволено їхнє прохання.

Допомога без прикриття

Камчатське відділення Червоного Хреста Росії відкрито збирає допомогу для російських солдатів. На своєму сайті воно оголошує, що в рамках акції "МыВместе" для допомоги "постраждалим від кризи в Україні, військовослужбовцям та їхнім сім'ям" збирає "гуманітарну допомогу", зокрема такі необхідні для фронту речі, як термобілизна, шкарпетки, індивідуальні аптечки, спальні мішки та інші додаткові елементи [військового] спорядження.

Щоб перевірити, наскільки далеко сягає співчуття російського Червоного Хреста до солдатів армії-окупанта, активіст австралійської організації "Українці Сіднея" Антон Богданович додзвонився до камчатського офісу і запитав, яку саме допомогу для військовослужбовців вони приймають. Зокрема, Антон запитує, чи можна принести до офісу Червоного Хреста військову форму та безпілотники. Співробітниця каже: так, будь ласка, приносьте до їхнього офісу на Ленінградській, 72, який "вважається таким собі єдиним центром збору пожертв" від різних відомств.

Богданович, який раніше очолював зусилля, спрямовані на те, щоб змусити австралійські компанії Atlassian і Canva піти з російського ринку, бере участь в акціях протесту, що регулярно відбуваються під стінами Червоного Хреста в Австралії. Австралійські активісти тиснуть на місцевий офіс МХЧП, щоб він відреагував на ситуацію з допомогою російського Червоного Хреста військовим армії РФ, оскільки вони зрозуміли, що "Червоний Хрест не поспішає нічого робити з цією ситуацією".

"Ми хочемо, щоб російський Червоний Хрест припинив допомагати російській армії. Він повинен або повністю припинити всю цю діяльність і повністю розійтися з рухом "МыВместе", або бути виключеним з Червоного Хреста і заборонити використовувати його назву і логотип

Червоний Хрест Росії допомагає фінансувати російську війну. Нестача військової форми заважає росіянам розгортати більше мобілізованих солдатів на передовій, брак безпілотників заважає їм коригувати артилерійський вогонь і знищувати більше критичної інфраструктури в Україні тощо. Той факт, що Червоний Хрест допомагає у скоєнні цих воєнних злочинів, не може не викликати жаху.

Багато людей довіряють репутації Червоного Хреста без роздумів, багато хто робить пожертви роками. Міжнародне фінансування надходить і до Червоного Хреста Росії. Вчиняючи такі дії, Червоний Хрест легітимізує те, що робить Росія у цій війні, і робить так, щоб допомога російській армії виглядала благородною. Ми не хочемо, щоб бренд Червоного Хреста використовувався для легітимізації воєнних злочинів та геноциду українського народу", – пояснює Богданович.

нейтралітет допомога окупантам червоний хрест

Знак гривні
Знак гривні