Таліби в Афганістані заборонили жінкам здобувати вищу освіту

Рух "Талібан", який захопив владу в Афганістані, заборонили жінкам навчатися в університетах країни. Це викликало міжнародний осуд і відчай серед молоді в країні, подекуди виникли нечисленні протести.

Про це пише BBC.

Міністр вищої освіти оголосив про цю заборону у вівторок, 20 грудня, заявивши, що вона набуде чинності негайно. Заборона ще більше обмежує освіту жінок – дівчат вже виключили із середніх шкіл після повернення талібів минулого року.

Деякі жінки влаштували акції протесту в столиці Афганістану Кабулі. Нечисленні демонстрації були швидко розігнані офіційними представниками "Талібану".

-1x-1.jpg

Фото: Wakil Kohsar/AFP/Getty Images

Організація Об'єднаних Націй та низка країн засудили цю заборону, який повертає Афганістан до першого періоду правління талібів, коли дівчата не могли здобувати формальну освіту.

Спеціальний доповідач ООН по Афганістану заявив, що це "новий мінімум, який ще більше порушує право на рівну освіту і поглиблює стирання жінок з афганського суспільства".

США заявили, що такий крок "матиме наслідки для "Талібану". "Талібан" не може розраховувати на те, щоб бути легітимним членом міжнародної спільноти, поки він не буде поважати права всіх в Афганістані. Жодна країна не може процвітати, коли половина її населення дискримінована", – сказав у своїй заяві Державний секретар США Ентоні Блінкен.

Західні країни протягом року вимагали від талібів покращити жіночу освіту, якщо вони хочуть бути офіційно визнаними як уряд Афганістану.

Таліби обіцяли більш м'яке правління після захоплення влади минулого року після виведення військ США з країни. Однак радикальні ісламісти продовжують згортати права і свободи жінок в країні.

Лідер "Талібану" Мавлаві Хайбатулла Ахундзада і його найближче оточення виступають проти сучасної освіти – особливо для дівчат і жінок.

Минулого місяця жінкам в Афганістані заборонили відвідувати парки, спортзали та басейни.

афганістан права жінок талібан освіта

Знак гривні
Знак гривні