ЗРК Patriot наближаються. Їх включили у новий пакет допомоги від США

Під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, який 21 грудня вирушив з візитом до США, президент США Джо Байден оголосить про передачу Україні нового пакету допомоги Україні на суму майже 2 млрд доларів.

Про це йдеться в опублікованому на сайті Білого дому повідомленні для преси про майбутній візит Володимира Зеленського.

Зазначається, що новий пакет допомоги міститиме систему Patriot.

"Президент Байден оголосить про новий значний пакет безпекової допомоги Україні у розмірі майже 2 мільярдів доларів. Він міститиме дуже важливий новий потенціал: ЗРК Patriot, яка буде критично важливим активом для захисту українського народу від варварських нападів Росії на життєво важливу інфраструктуру України.

Ми навчатимемо українські війська, як експлуатувати ЗРК Patriot в третій країні. Це займе певний час, але підготовлені українські війська повернуться до своєї країни, щоб керувати цією батареєю", – йдеться у повідомленні.

mim_104_patriot_gettyimages_462262916_3_650x410.jpg

ЗРК Patriot. Фото: Getty Images

Також в Білому домі наголосили, що США продовжать постачати Україні й інші види озброєння, включно із ЗРК  NASAMS, HAWK, ПЗРК Stinger та засобам протидії БПЛА.

“Під час цього візиту ми також матимемо змогу разом із Конгресом відзначити роботу над ухваленням значного пакета додаткового фінансування для України на 2023 рік. І ми очікуємо двопартійного пакета понад 40 мільярдів доларів для України“, – зазначив представник адміністрації президента США Джо Байдена.

Як повідомляє CNN, окрім ЗРК Patriot, очікується, що США надішлють Україні комплекти високоточних бомб, які перетворять наявні некеровані боєприпаси на високоточні "розумні" бомби, відомі як Joint Direct Attack Munitions (JDAM).

Видання зазначає, що JDAM можуть допомогти Україні атакувати стаціонарні російські оборонні лінії або інші великі цілі. Але їх потрібно скидати з винищувачів, що залишається значним викликом через протиповітряну оборону Росії.

"Українським військовим також потрібно буде знайти спосіб націлювати й запускати JDAM із літаків радянських часів – так само, як це було зроблено з протирадіолокаційними ракетами HARM американського виробництва на початку цього року. Тоді українські ВПС адаптували винищувачі МіГ-29 для того, щоб вони могли запускати ракети HARM. 

Комплекти можуть бути з'єднані з бомбами різної ваги та розмірів, починаючи від 500-фунтової бомби (225 кг) і закінчуючи бомбою вагою 2000 фунтів (900 кг)", – пише видання. 

ППО україна-сша західна зброя військова допомога ракети

Знак гривні
Знак гривні