"Армія тримається на дисципліні". Залужний пояснює, чому потрібне посилення відповідальності в ЗСУ (ВІДЕО)

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попросив президента Володимира Зеленського підписати закон про посилення відповідальності в армії. Свої аргументи він виклав у відео.

Ухвалені Верховною Радою зміни посилюють відповідальність за самовільне залишення військової частини чи місця служби, дезертирство, самовільне залишення поля бою або відмову діяти зброєю, непокору і невиконання бойових наказів.

Залужний каже, що підтримує такі зміни, тому просить Володимира Зеленського підписати закон. Він додає, що його думка віддзеркалює позицію командирів угруповань та військових частин, які вимагали системного розв'язання цих питань.

"Армія тримається на дисципліні. І якщо прогалини в законодавстві не забезпечують її дотримання, а “відмовники” можуть сплатити штраф, розмір якого становить до десяти відсотків бойових виплат, або отримати покарання з випробуванням, це несправедливо.

Більше того, і це ключове, оголені ділянки фронту змушені закривати собою інші військовослужбовці, що призводить до збільшення втрат особового складу, територій та мирних людей на них. Часто втрачені позиції доводиться відновлювати штурмовими діями дуже дорогою ціною. Так не повинно бути", – пояснює Залужний.

Читайте також: У чому перегини законопроєкту про посилення відповідальності за військові злочини

"Чи нормально, що ми дискутуємо на такі чутливі теми публічно? Так, ми в демократичній державі. Але рівно до тих пір, поки це не шкодить нам вигравати війну. Тому я закликаю всіх поставити крапку в цій дискусії", – наголошує головнокомандувач ЗСУ.

залужний зсу відповідальність в армії

Знак гривні
Знак гривні