Західні спецслужби підозрюють інвесторів з Росії у переданні Кремлю передових технологій зі США, – WP

Представники західних спецслужб розслідують, чи є мережа заможних і пов'язаних між собою російських інвесторів-емігрантів частиною таємних зусиль, спрямованих на допомогу Росії в розвитку передових технологій, таких як квантові обчислення і штучний інтелект, через стартапи, які вони фінансують у США.

Про це повідомляє The Washington Post.

Перед тим, як переїхати за кордон і підтримувати високотехнологічні компанії в США та країнах-союзниках, кілька емігрантів були пов'язані з однією або кількома з трьох гучних російських технологічних ініціатив. Йдеться про субсидовану урядом РФ технологічною зоною "Сколково"; Російську венчурну компанію і Російський квантовий центр, який керує 12 лабораторіями поблизу Москви.

Західна влада висловила занепокоєння щодо фінансування російських технологій ще у 2014 році, коли Бостонське ФБР публічно застерегло Массачусетський технологічний інститут щодо альянсу зі "Сколково" та його президентом-засновником Віктором Вексельбергом. Ці занепокоєння посилилися після війни Росії в Україні, оскільки влада розширює списки союзників Кремля, на яких накладаються санкції у вигляді обмежень на активи або ділові операції.

Російська венчурна компанія була піддана санкціям урядом США в лютому, а Російський квантовий центр був доданий до списку у вересні. Того ж місяця уряд заявив, що може додати до нього всіх, хто працював над квантовими обчисленнями для Росії в минулому.

Розслідування виявилися складними через недостатню або суперечливу публічну інформацію, роль підставних компаній, а також закритий характер венчурних та приватних інвестиційних компаній, які мають набагато менше нормативних актів, що вимагають розкриття інформації, ніж публічні компанії, що котируються на біржі.

Крім того, записи показують, що деякі з людей, про яких йде мова, змінили не тільки свої політичні переконання, але й записи про свої минулі посади, назви компаній та реєстри, а також власні імена. Але зв'язки мережі з російським урядом на високому рівні та її зосередженість на стратегічних технологіях занепокоїли слідчих, кажуть люди, знайомі з розслідуванням.

Особливий інтерес для слідства представляє Вексельберг, який використовував венчурну фірму з Північної Каліфорнії Maxfield Capital для інвестування в технологічні компанії. Він був призначений президентом фонду "Сколково" після його запуску в 2010 році.

Разом з Вексельбергом до ради директорів "Сколково" увійшов Олександр Галицький. Довгий час співпрацюючи з американськими технологами, Галицький служив координатором урядової Російської венчурної компанії і допоміг заснувати Російський квантовий центр, який отримав мільйони від "Сколково". Він також створив венчурну фірму в Каліфорнії Almaz Capital, залучивши таких відомих співінвесторів, як Cisco Systems і Andreessen Horowitz, і вклавши сотні мільйонів доларів в технологічні компанії.

Американські та швейцарські чиновники також зробили запити про емігранта радянських часів Сергія Бєлоусова. Бєлоусов очолював низку великих компаній, зокрема велику охоронну компанію Acronis, яка вигравала урядові контракти США, в тому числі на резервне копіювання даних комп'ютерів Пентагону, щонайменше до 2017 року. Перша велика компанія Бєлоусова, комп'ютерна фірма Parallels, була підтримана Maxfield Capital Вексельберга та іншими. Компанія Acronis, офіційно швейцарська, відокремилася від Parallels.

Бєлоусов допоміг заснувати Російський квантовий центр. Кремль віддав належне роботі Бєлоусова на користь Росії і привітав його переїзд за кордон, заявивши, що він може зробити більше для країни, перебуваючи за її межами.

"Команди Acronis [компанії Білоусова] навіть приватно роблять для країни дуже багато. Роль, наприклад, Сергія Білоусова, лідера команди Acronis, у запуску в Росії зараз великої державної системи квантового комп'ютера не дуже публічна, але її неможливо переоцінити", – заявив у 2019 році Дмитро Пєсков, речник російського диктатора Путіна.

У трьох компаніях Білоусова працювала Марія Дрокова (Бухер) – колишня прессекретарка провладного російського руху "Наші", який займався переслідуванням критиків Путіна. Після цього вона створила власний венчурний фонд Day One Ventures, у який інвестував Білоусов і який був пов'язаний з Російським квантовим центром.

технології шпигунство спецслужби розслідування

Знак гривні
Знак гривні