Болгарія розслідує діяльність проросійських воєнізованих угруповань

Прокуратура Софії зобов'язала контррозвідувальну службу Болгарії розпочати розслідування діяльності проросійських воєнізованих організацій після отримання інформації про те, що ця мережа скоїла злочини проти країни.

Про це повідомляє Euractiv

BNO Shipka і BND Shipka, дві зареєстровані в Болгарії неурядові організації, перебувають під пильною увагою влади через їхні зв'язки з так званим військовим союзом "Василь Левскі" і активізацію їхньої діяльності в Болгарії після російської анексії Криму у 2014 році.

Згідно з дослідженням Bellingcat, ці дві групи пропонують спеціальну підготовку добровольцям від російських колишніх інструкторів зі спецпідрозділів, просувають антиєвропейську та антинатовську пропаганду, а також риторику повстання проти нелегітимного уряду, заборони політичних партій і поширення расистських та антисемітських теорій змови.

Окрім відкритих заяв про наміри змінити конституційний устрій країни, вони також організували полювання на сирійських іммігрантів на горі Странджа під час першої кризи з біженцями та активно поширювали фейкові новини під час пандемії.

"Ми захищаємо інтереси наших європейських та євроатлантичних партнерів. Ми не можемо допустити зловмисного російського впливу в Болгарії", – сказав головний прокурор Іван Гешев, пообіцявши, що більше інформації буде надано після завершення розслідування.

На роль лідера організацій претендує людина під псевдонімом лейтенант Вальтер Калашников. Його справжнє ім'я Дончо Русєв і, згідно з відкритою інформацією, він народився в 1959 році в селі Булгарово, закінчив сержантську школу в Шумені, і до 1981 року служив сержантом в танковій дивізії в Айтосі.

У Русєва є чимало бізнесів, таких як газета, секс-шоп, інвестиційні консультації та криптовалюти, більшість з яких зазнали невдачі. Він також пов'язаний зі сторінкою у Facebook під назвою "Болгарія і Росія – одна історія, одна мова, одна віра, один народ", яка використовується проросійською популістською партією "Відродження" для розповсюдження агітаційних повідомлень та реклами.

BNO Shipka і союз "Василь Левскі" фігурують у запиті щодо діяльності бездіяльності прокуратури, який подало міністерство юстиції в березні 2022 року. У документі пояснювалося, як ці парамілітарні організації функціонують та проходять підготовку за участі російських військових інструкторів без жодної реакції з боку влади.

росія-єс контррозвідка болгарія

Знак гривні
Знак гривні