Twitter "глючить": у соцмережі відбуваються баги й бани журналістів провідних видань

Twitter без пояснення причин заблокував облікові записи близько десятка журналістів провідних світових ЗМІ.

Про це повідомляють CNN і The Washington Post.

Як зазначає CNN, під бан потрапили акаунти Доні О'Саллівана з CNN, Раяна Мака з The New York Times, Дрю Гарвелла з The Washington Post та інших журналістів, які критикували діяльність Маска протягом останніх тижнів, були раптово назавжди заблоковані. Також був заблокований акаунт прогресивного незалежного журналіста Аарона Рупара.

Washington Post пише, що акаунти журналістів заблокували без пояснення причин з боку Twitter. The Washington Post і CNN пишуть, що це сталося після того, як Twitter змінив свою політику щодо так званого «доксінгу» – практики обміну персональною або конфіденційною інформацією – і призупинив обліковий запис @ElonJet, який використовував загальнодоступні дані про польоти, щоб поділитися місцеперебуванням приватного літака Маска.

Американський бізнесмен опублікував твіт, в якому зазначив, не надавши жодних доказів, що журналісти розкрили приватну інформацію про його сім'ю. (Перед цим у Лос-Анджелесі, як стверджував Маск, «божевільний сталкер» переслідував його сина, переплутавши хлопця з ним самим). Він написав, що «критикувати його цілий день це абсолютно нормально, а от відстежувати його місцеперебування і наражати на небезпеку його сім'ю — ні».

Багато із забанених журналістів висвітлювали зміни в політиці Twitter щодо «доксінгу» , а також заяви Маска про те, що він і його сім'я опинилися під загрозою через обмін даними про місцеперебування.

Читайте також: Як Ілон Маск змінює Twitter

Нагадаємо, що 14 грудня користувачі з України заявили, що не можуть зареєструватися і підтвердити акаунт у Twitter за номером телефону. Крім того, підтвердити номер для двофакторної аутентифікації також не можна. Соцмережа вважає українські номери «неіснуючими».

Увагу на це звернула команда United24, яка звернулася до власника Twitter: «Привіт, Ілоне Маску. Схоже, що український номер більше неможливий для підтвердження облікового запису Twitter та двофакторної аутентифікації. України немає у вашому списку країн. Нам життєво важливо продовжувати показувати світові, що відбувається у нашій країні».

Як зазначає DW, дуже ймовірно, що збої у Twitter безпосередньо пов'язані з боротьбою з ботами, про яку кілька днів тому оголосив Ілон Маск. 11 грудня на сторінці власника соціальної мережі з'явилося загадкове повідомлення: "Завтра ботів очікує сюрприз". У наступні години Twitter заблокував трафік приблизно 30 операторів мобільного зв'язку по всьому світу, перекривши доступ до сотень тисяч акаунтів, здебільшого в Азійсько-тихоокеанському регіоні.

На ситуацію зі зникненням українських номерів у Twitter відреагували й в Офісі президента України. Радник глави ОП Михайло Подоляк звернувся до Ілона Маска і вказав на ще одну проблему: в трендах Twitter більше немає теми війни в Україні.

А 13 грудня акаунти прем’єр-міністра Норвегії Йонаса Гара Стьоре, міністерки закордонних справ Аннікен Гуйтфельдт і очолюваного нею відомства у Twitter якийсь час мали помітку "офіційних акаунтів уряду Нігерії".

МЗС Норвегії опублікувало окремий допис, у якому звернулося до служби підтримки соцмережі: "Хай як нам подобаються наші чудові двосторонні відносини й близьке алфавітне сусідство з Нігерією, були б дуже вдячні, якби ви позначили нас як Норвегію".

Зрештою, помилкове позначення акаунтів було виправлене. У Twitter публічно не коментували, що стало причиною збою.

маск Twitter соцмережі

Знак гривні
Знак гривні