США можуть надати Україні нову зброю на тлі загрози наступу росіян на Київ, – Politico

Сполучені Штати розглядають можливість розширення своєї військової підтримки України на тлі загрози нового наступу російських військ на Київ, який може статися вже у січні.

Про це пише Politico.

За інформацією джерел видання, на додачу до остаточних планів з відправлення системи протиракетної оборони Patriot, адміністрація президента США Байдена також розглядає можливість надання іншого озброєння.

Зокрема, йдеться про комплекти боєприпасів JDAM, які перетворюють некеровані авіаційні боєприпаси на "розумні" бомби, і наземні бомби малого діаметра, що значно збільшить дальність удару.

"Українці працюють над технічними питаннями, пов'язаними зі своїми літаками і безпілотниками, щоб дозволити їм нести високоточні бомби. Є дві версії комплектів JDAM, одна з яких дозволяє некерованій бомбі стати високоточним боєприпасом, а інша також збільшує дальність польоту бомби залежно від її розміру", – зазначає Politico.

Читайте також: США планують надати Україні комплекти "розумних" бомб, – The Washington Post

Видання додає, що, хоча США відмовилися надати далекобійні ATACMS, офіційні особи розглядають варіант постачання боєприпасів GLSDB для HIMARS, що поєднують авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, які забезпечують дальність ураження до 150 км.

Polish_20221128_103541769.jpg

Боєприпас GLSDB. Фото: SAAB

Пентагон також оголосив, що розширює тренування українських військових на американській базі в Німеччині. Зараз американські військові навчають кілька сотень українців на місяць, як використовувати конкретні види зброї. Натомість новий план розширить цю програму до батальйону чисельністю близько 500 солдатів на місяць, і навчання охоплюватиме координацію маневрів піхоти з артилерійською підтримкою, сказав прессекретар Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер.

"Один з планів, що розглядається, полягає в передачі Україні ракетної батареї Patriot – варіанту Patriot Advanced Capability-3, який створений для перехоплення балістичних ракет. Іншим варіантом є укладення контракту з компанією Raytheon Technologies на створення нових систем з нуля, але це може зайняти роки.

Однією з проблем, з якою стикаються чиновники, є підготовка українських військових для роботи з цією складною системою. Одна батарея ЗРК Patriot може потребувати до 90 військовослужбовців для її експлуатації та обслуговування, а відповідна підготовка займає місяці. Помічник конгресмена повідомив, що Пентагон ще не відповів на запитання законодавців щодо навчання, зокрема, де воно відбуватиметься.

ЗРК Patriot стануть одним з найсучасніших видів озброєння, надісланих США з початку війни, і допоможуть Києву протистояти ударам російських літаків і ракет цієї зими. Але українські офіційні особи також просять нову далекобійну зброю, щоб допомогти своїм збройним силам здійснювати контратаки всередині Росії", – пише Politico.

наступ на київ військова допомога україна-сша західна зброя

Знак гривні
Знак гривні