Масована атака 16 грудня: всі подробиці

Під час масованої атаки по Україні у п'ятницю, 16 грудня, російські окупанти здійснили обстріл енергетичних об'єктів у різних областях. Відбуваються аварійні відключення світла.

Як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, вже пошкоджені енергооб‘єкти як на сході, так і на півдні країни.

Він попередив, що можливе падіння обсягів генерації.

"Відбуватимуться аварійні відключення світла. Як тільки це буде можливо – енергетики відновлюватимуть енергопостачання", – сказав Галущенко.

Як повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, через атаку російських терористів можливі перебої з теплом та водою.

"Ми підтверджуємо прильоти в енергооб'єкти в декількох областях нашої країни, у тому числі і в Києві. Саме тому зараз вводяться екстрені аварійні відключення по всій країні, в незалежності від того, чи був у цій області приліт, чи ні. Нагадаю, у нас єдина енергосистема по всій країні", – заявив він.

Як повідомила «Укрзалізниця», через пошкодження енергетичної інфраструктури низка залізничних дільниць у Харківський, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях знеструмлена. Зазначається, що наразі пасажирські електропоїзди у цих регіонах прямуватимуть під резервними тепловозами.

Чим і звідки атакували росіяни

За словами речника Повітряних сил Юрія Ігната, наразі є дані про понад 60 ракет, які летіли по території України.

"Випущені з літаків Ту-95 – це ракети Х-555 і Х-101. Також є пуска "калібрів" з Чорного моря. Маємо запуски ракет С-300, також робота бомбардувальників Ту-22М3, які пускають ракети Х-22. Також у небі помічено роботу МіГ-31К – носіїв "Кинджалів", – сказав він. Ігнат додав, що росіяни хотіли розосередити увагу ППО.

У коментарі Суспільному Ігнат розповів, що росіяни уперше запускали Ту-95 з Енгельса. За його словами, війська РФ застосували "все, що в них було", окрім іранських дронів.

Доповнено о 14:20.

Як повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, сили ППО 16 грудня знищили 60 російських ракет, всього окупанти випустили 76

"За попередніми даними, сьогодні вранці з районів Каспійського та Чорного морів противник випустив по об’єктах критичної інфраструктури України 76 ракет, з них 72 крилатих (Х-101, «Калібр», Х-22) та 4 керованих авіаційних ракети (Х-59/Х-31П).

Силами й засобами зенітних ракетних військ Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних Військ знищено 60 ворожих ракет.

Ракетний терор і зухвалі спроби противника пробити протиповітряну оборону Києва не змусять нас скласти зброю", – наголосив Залужний.

Ситуація по регіонах (доповнюється)

Росіяни атакували Київ та Київську область.

У Києві відомо про вибухи у кількох районах, зокрема Деснянському, Голосіївському та Дніпровському. У всіх районах Києва є перебої з водопостачанням через пошкодження енергетичної інфраструктури, повідомив мер столиці Віталій Кличко. Рух київського метро тимчасово зупинено на всіх гілках.

Як зазначає пресслужба КМВА, обстріл столиці 16 грудня був одним з наймасштабніших від початку повномасштабної війни. "В повітряному просторі столиці було зафіксовано близько 40 ракет. З них силами ППО було знищено 37!", – йдеться у повідомленні.

У Броварському районі уламки ракети впали на житлові будинки, повідомив мер Броварів Ігор Сапожко. "На жаль, маємо падіння уламків збитої ворожої на приватні житлові будинки на території Броварської громади. Найголовніше – люди не постраждали. Пошкоджень зазнали дахи трьох будівель та паркани. На городах – вирви від ворожого металобрухту".

Як повідомив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, на Київщині сили ППО знищили російську ракету. "Повітряна небезпека триває. Щойно уламки збитої ворожої ракети виявили поліцейські Київщини.Ракету знищили сили ППО. Постраждалих, на щастя, немає", – розповів він.

photo_2022-12-16_10-29-25.jpg

Фото: Андрій Нєбитов/Телеграм

Внаслідок ракетних ударів по окремих територіях України Кіровоградщина також повністю знеструмлена, повідомив голова ОВА Андрій Райкович. Без електроенергії залишилася також Полтава.

Місто Кременчук Полтавської області через атаки окупантів залишилося без електропостачання та опалення, повідомив мер Віталій Малецький.

Російські окупанти завдали три удари по критичній інфраструктурі Харківщини, повідомив голова ОВА Олег Синєгубов. За його словами, постраждалих немає. "Сьогодні наш ворог знову обстріляв місто Харків. Є колосальні інфраструктурні руйнування, це насамперед – енергетична система. Наші комунальні служби разом з енергетиками вже почали усувати те, що накоїв ворог", – розповів мер Харкова Ігор Терехов.

Також росіяни уразили ракетами Запоріжжя. Як зазначив голова Запорізької ОВА Олександр Старух, наразі відомо про півтора десятка прильотів російських ракет.

У Кривому Розі російська ракета поцілила у житловий будинок, внаслідок удару було зруйновано один з п‘яти під‘їздів. Наразі відомо про 2 загиблих, є поранені, з-поміж яких діти. Про це повідомив глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

photo_2022-12-16_12-07-55.jpg

Удар по житловому будинку в Кривому Розі. Фото: Кирило Тимошенко/Телеграм

У Коростені Житомирської області є влучення по об’єкту інфраструктури, повідомляє міськрада.

У Миколаєві зупинилась частина котелень. Також в регіоні вже застосовані графіки аварійних відключень світла. "У зв'язку з ранковою ракетною атакою, у Миколаєві та області застосовані графіки аварійних відключень електропостачання. Призупинено роботу частини котелень ОКП "Миколаївоблтеплоенерго". Подача тепла відновиться після стабілізації ситуації", – розповів мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

ракетний терор РФ масована атака обстріли енергосистем

Знак гривні
Знак гривні