Путін готує новий наступ, але війська РФ не зможуть взяти Київ, – ISW

Путін продовжує переслідувати максималістські цілі в Україні, використовуючи численні механізми, щоб змусити українців вести переговори на російських умовах і, ймовірно, піти на превентивні поступки, дуже вигідні для Росії. Ця фундаментальна мета лежить в основі різноманітних військових, політичних, економічних і дипломатичних зусиль Кремля в Україні протягом останніх 10 місяців.

Про це у свіжому звіті повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила 15 грудня, що кінцевою метою Росії є "повне завоювання і контроль над Україною", і зазначила, що останні російські інформаційні операції були спрямовані на те, щоб змусити Україну вступити в переговори з Росією. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний наголосив, що Росія прагне тимчасово змусити Україну погодитися на припинення бойових дій, щоб зібрати нові ресурси та підготуватися до нових наступальних операцій в майбутньому.

Путін використовує два одночасні військові зусилля для досягнення своєї кінцевої мети – відновлення контролю над Україною та забезпечення значних територіальних поступок. Нинішні наступальні дії Росії в Донецькій області, особливо навколо Бахмута та в районі міст Авдіївка-Донецьк, а також безперервна кампанія масованих ракетних ударів по критично важливих об'єктах української інфраструктури мають на меті створити реалії на місцях, які Росія, ймовірно, вимагатиме від України визнати як основу для переговорів.

Російські війська посилили свої зусилля по всій Донецькій області внаслідок вивільненої бойової потужності після виведення військ із західного (правого) берега Херсонської області і послідовно переслідують територіальні цілі, хоча і без успіху. ІСД продовжує вважати, що Путін віддав наказ російським військам завершити захоплення всієї Донецької області, і що нинішні наступальні зусилля Росії навколо Бахмута, Донецька та на заході Донецької області є частиною зусиль з виконання цього наказу.

Путін, ймовірно, сподівається, що ці наступальні операції поставлять під загрозу здатність України до подальшої оборони території та завдадуть значної шкоди українській боєздатності, так що Україна не матиме іншого вибору, окрім як вести переговори про припинення вогню, піти на поступки на російських умовах, і, зрештою, надати російським військам час для відновлення та відновлення нових наступальних операцій у майбутньому. Масовані російські ракетні удари по критично важливих об'єктах української інфраструктури є другою військовою спробою Путіна примусити Україну до капітуляції або до переговорів на умовах Путіна.

320317209_486127050276654_2634311553587245040_n.jpg

Підготовка до протидії противнику у північній операційній зоні. Фото: Командування Об'єднаних сил ЗСУ

Ці дві військові операції не змогли примусити Україну до переговорів або превентивних поступок, і Україна зберегла ініціативу на полі бою після двох послідовних контрнаступальних операцій у Харківській та Херсонській областях. Таким чином, Путін може створювати умови для третьої, послідовної військової операції у випадку, якщо ці дві операції не зможуть забезпечити досягнення його цілей, готуючись до нового наступу на Україну взимку 2023 року.

Читайте також: "Вони знову підуть на Київ". Інтерв'ю Залужного журналу The Economist

Український головнокомандувач Валерій Залужний припустив, що такий наступ може відбутися вже в січні, в гіршому випадку, і в березні, в кращому випадку. Залужний також зазначив, що цей новий наступ може мати форму ще однієї механізованої атаки на Київ з білоруської території. Як вже повідомляв ISW, є низка спостережуваних індикаторів, які вказують на те, що російські війська дійсно можуть готуватися до нової наступальної операції – в тому числі посилення угруповань військ уздовж основних осей наступу та переміщення важкої техніки до лінії фронту.

Запропоновані українськими офіційними особами часові рамки для такого потенційного наступу – зима 2023 року – узгоджуються з давньою оцінкою ISW, що зима сприятиме українським і російським наступальним операціям, а також з поточними прогнозованими термінами завершення російських зусиль з формування збройних сил.

Путін заявив, що 7 грудня – приблизно через два місяці після початку мобілізації – Росія відправила в Україну 150 000 мобілізованих чоловіків з початкових 300 000 мобілізованих призовників, і що 150 000 мобілізованих чоловіків продовжують тренуватися в Росії для підготовки до розгортання. Решта 150 000 мобілізованих чоловіків, які проходять підготовку, повинні бути розгорнуті в Україні приблизно в лютому-березні 2023 року, якщо темпи підготовки та розгортання залишатимуться рівномірними й такими, як описав Путін. Залужний зазначив, що Росія наразі готує до розгортання 200 000 військовослужбовців – це розширена оцінка, яка, ймовірно, включає військовослужбовців з осіннього призовного циклу 2022 року, які проходять підготовку разом з рештою мобілізованих призовників.

Поєднання поточних зусиль з підготовки як мобілізованих призовників, так і призовників осіннього призовного циклу 2022 року, а також ознаки того, що Росія готується до чергової хвилі "часткової" мобілізації, вказують на те, що вона намагається сформувати боєздатний потенціал для поновленого наступу в перші місяці 2023 року.

Читайте також: Новий масштабний наступ Росії – неминучий, – The Economist

Російські війська можуть створювати умови для нападу з Білорусі, хоча ISW продовжує вважати, що російське вторгнення з Білорусі наразі не є неминучим. Станом на 15 грудня у відкритих джерелах не спостерігається жодних ознак того, що російські війська формують ударні групи на території Білорусі. Білоруські сили залишаються вкрай малоймовірними для вторгнення в Україну без російської ударної групи.

320322202_521658509983971_3640089209919389131_n.jpg

Підготовка до протидії противнику у північній операційній зоні. Фото: Командування Об'єднаних сил ЗСУ

Високопоставлені українські чиновники все частіше попереджають, що російські війська можуть спробувати напасти на Київ. Залужний заявив, що російські війська можуть спробувати атакувати Україну з Білорусі в період з січня по березень 2023 року, і 15 грудня заявив: "Я не сумніваюся, що [російські війська] знову підуть на Київ". 13 грудня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росія може готуватися до широкомасштабного наступу в січні та лютому 2023 року.

За повідомленнями, станом на 15 грудня в Білорусі проходять навчання підрозділи 1-ї гвардійської танкової армії – в принципі, найбільш елітного важкого формування російських військових, яке може скласти ядро ударної сили. Утім, всі маневрені частини 1-ї гвардійської танкової армії зазнали великих втрат під Харковом, Сумами та на сході Київської області, що ставить під сумнів її "елітний" статус та ефективну бойову міць навіть після відновлення мобілізованими резервістами та/або призовниками.

Залишається надзвичайно малоймовірним, що російські війська зможуть взяти Київ, навіть якщо російські війська знову атакують з Білорусі. Вкрай малоймовірно, що російські війська будуть більш успішними в атаці на північ України взимку 2023 року, ніж вони були в лютому 2022 року.

Російські звичайні збройні сили сильно деградували й не мають тієї бойової потужності, яку вони мали, коли Росія намагалася (і зазнала невдачі) захопити Київ у лютому 2022 року. Російські війська не змогли захистити свої здобутки по всій Україні і втратили понад 70 000 квадратних кілометрів окупованої території з моменту залишення Києва. Російські війська в Бахмуті наразі просуваються не більше ніж на 100-200 метрів на день після того, як зосередили там свої основні зусилля.

Росія не встановила перевагу в повітрі, не кажучи вже про панування в Україні, і значною мірою вичерпала свій арсенал високоточних боєприпасів. Українські війська, зі свого боку, підготували значні оборонні укріплення на півночі України і зараз краще підготовлені до оборони, ніж у лютому 2022 року. Місцевість поблизу білорусько-українського кордону не сприяє веденню маневрової війни, а можливі шляхи вторгнення з Білорусі до Києва пролягають через вузькі місця в Чорнобильській зоні відчуження, які українські війська вже навчилися захищати.

наступ на київ тактика стратегія оборона України

Знак гривні
Знак гривні