В Україні зібрано більший врожай пшениці, ніж очікувалося. Але близько 20% на окупованій території

Команда NASA Harvest підрахувала, скільки тонн пшениці зібрала Україна у 2022 році. Попри загалом успішне проведення жнив, частина посівів вздовж лінії фронту залишилася незібраною.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року викликало значне занепокоєння щодо наслідків для сільськогосподарського сектору країни. У перші дні кризи фахівці з питань продовольчої безпеки вдавалися в питання, чи зможуть українські фермери зібрати врожай зернових культур, який вони посіяли восени минулого року. Вони також побоювалися, що зниження експорту зерна з України може призвести до потрясінь на світових ринках і спричинити дефіцит продовольства на інших континентах.

"Зараз ми починаємо отримувати відповіді, – сказала директорка програми НАСА "Урожай" Інбаль Беккер-Решеф, – Наші супутникові дані про врожай озимої пшениці в Україні у 2022 році ясно показують, що фермери загалом успішно зібрали врожай".

Команда NASA Harvest підрахувала, що зібрано 26,6 мільйона тонн пшениці у 2022 році, що на кілька мільйонів тонн вище, ніж очікувалося в провідних прогнозах. "Це нижче рекордного врожаю попереднього року в 33 мільйони тонн, але близько до середнього п'ятирічного показника у 27,9 мільйона тонн", – додала Беккер-Решеф. Однак, Україна не має доступу до 22% цієї пшениці у східній частині країни через бойові дії.

ukraine_plnt_2022265.jpg

На основі даних NASA Harvest на карті показано розподіл незібраної пшениці на кінець серпня 2022 року. Дані, що показують розташування лінії фронту, взяті з Інституту вивчення війни та проєкту "Критичні загрози" Американського інституту підприємництва.

ukraine_plnt_202207.jpg

Незібрані пшеничні поля (темно-коричневого кольору) виділяються на тлі зібраних (світло-коричневих) полів на півночі та півдні України. Зображення є двотижневою композицією, створеною на основі знімків PlanetScope, зібраних у період з 12 по 26 липня 2022 року супутниками Dove

На початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому деякі аналітики застерігали, що від 20 до 30 відсотків озимих культур в Україні можуть бути не зібрані до кінця літа. Однак, за словами Абдолрези Аббассіана, партнера NASA Harvest і колишнього секретаря Інформаційної системи сільськогосподарських ринків G-20 (AMIS), 94% озимих було зібрано, включно з 88% озимих на територіях, непідконтрольних Україні, згідно з аналізом NASA Harvest.

Однак Росія, ймовірно, скористається значною частиною майже 27-мільйонного врожаю пшениці. Аналіз показав, що 5,8 млн тонн збіжжя було зібрано з непідконтрольних Україні територій. Це означає втрату щонайменше 1 мільярда доларів, зазначив Аббассіан.

Система моніторингу врожаю NASA поєднує супутникові спостереження та моделювання для оцінки посівів, росту та врожаю основних товарних культур. Дані надходять від комерційної супутникової компанії Planet, НАСА та Європейського космічного агентства. Дослідники НАСА вже понад десять років співпрацюють з колегами з Міністерства аграрної політики та продовольства України, Університету Мериленду, Страсбурзького університету, Групи зі спостереження Землі Глобальної ініціативи з моніторингу сільського господарства (GEOGLAM), ESA World Cereals, Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського" та низки інших організацій.

Українські урядовці також у міру можливості спостерігали за ходом збирання врожаю. "Фактичні дані, які ми поступово отримуємо безпосередньо з полів на підконтрольних Україні територіях, дуже близькі до оцінок, отриманих у співпраці з NASA", – повідомив Денис Паламарчук з Міністерства аграрної політики та продовольства України.

сільське господарство врожай війна продовольство наса агропром

Знак гривні
Знак гривні