Як працює приватний бізнес в умовах війни: кейс Dodo Socks

Українська компанія Dodo Socks, яка виробляє текстиль і сувеніри та зібрала понад 10 млн для української армії, розповідає, як їй доводиться працювати в умовах війни і як це позначилося на бізнес-діяльності. Далі пряма мова.

70% виручки Dodo Socks складають продажі в період жовтень-грудень. Цьогоріч сезон втрачений. Чому? Коротко — бо русня, а розгорнуто далі. Розповідаємо чому у нас на сайті немає продукції та усіх бажаних розмірів.

home_01.jpg

Продукція Dodo Socks

У березні російські війська знищили виробництво нашого головного партнера — Рубіжанську панчішну мануфактуру. Це підприємство забезпечувало 90% продукції Dodo Socks. На щастя, команді вдалось виїхати, а власники набрались духу запустити новий цех у Львові.

patagonia_01.webp

Продукція Dodo Socks

У червні підписаний договір оренди приміщення під новий цех. @USAIDUkraine допомогли з оплатою оренди, а ми надали позику на закупівлю 20 в'язальних станків. Обладнання мало прибути у вересні, але приїхало в жовтні. Налаштування станків, навчання людей — ще мінус місяць.

Звісно, ми не збирались просто сидіти та чекати, тому тим часом запустили складанки, хустки, шапки, капці, спідню білизну, аби перекрити нестачу шкарпеток. Потрошки почали виходити на позитивну динаміку продажів.

topchu_rusnyu_01.webp

Продукція Dodo Socks

Новий цех починає працювати наприкінці жовтня, і ми нарешті запускаємо у виробництво зимову колекцію. (Аби забезпечити достатні кількості, ми мали б запустити її ще влітку). Але працюємо ми недовго — через удари по енергетичній інфраструктурі виробництво знову зупиняється.

Зараз виробництво працює по графіку подачі електроенергії — 5-10 годин на добу. Кожен запуск станків — це години налаштувань та тестових зразків. А кожна аварійна зупинка ламає всі голки на станку, які доводиться міняти. Це знову ж таки — час і гроші.

sticker_traktor_01.jpg

Продукція Dodo Socks

Машина, що наносить друк на хустки, набирає необхідної потужності та температури після 2 годин від моменту увімкнення. Дві години вона працює вхолосту. Саме тому більшість виробництв повинні працювати безупинно, щоб бути ліквідними.

На жаль, така реальність роботи виробництв в умовах війни. Але ми вдячні за можливість працювати! А випуск кожної новинки — це наша спільна перемога над злом, в особі русні. Дякуємо всім, хто підтримує та ставиться з розумінням до українського виробника. Разом переможемо!

Знак гривні
Знак гривні