Рада ліквідувала одіозний Окружний адміністративий суд Києва

13 грудня Верховна Рада схвалила ліквідацію одіозного Окружного адміністративного суду Києва та проголосувала за утворення Київського міського окружного адміністративного суду.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк і голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

За ліквідацію ОАСК проголосували 310 депутатів:

За даними LIGA.net, Рада проголосувала за відправлення законопроєкту на невідкладний підпис президенту.

"Парламент нарешті проголосував "невідкладний" законопроєкт №5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва, a.k.a. "вовчого" суду. Але ліквідація "вовчого суду", — це лише перший крок. Далі необхідно:

- Створити новий окружний адмінсуд для Києва і Київської області. Провести прозорий конкурс на посади суддів, за участі у процесі відбору оновлених ВРП, ВККС, нової Громадської ради доброчесності. Інакше маємо загрозу виникнення нового ОАСКу.
- Звільнення Вовків, Аблових і їм подібних суддів ОАСКу після проходження кваліфікаційного оцінювання, через дисциплінарні провадження тощо.
- Завершення судових процесів над обвинуваченими "вовчими" суддями у ВАКСі.

І на усіх цих етапах судді ОАСКу намагатимуться учудіть. Тож працюємо далі й не втрачаємо пильності", — зазначили в Фундації DEJURE.

Правники додали, що на шляху до очищення судової системи наразі виконані лише перші три кроки. Що треба зробити ще і яким буде життя після ОАСКу можна почитати тут.

Нагадаємо, ініціативи з ліквідації ОАСК виникли внаслідок неодноразових скандалів: голова суду Павло Вовк та ще кілька суддів на основі таємних аудіозаписів підозрюються у створенні злочинної організації та захопленні влади. 9 грудня 2022 року США ввели санкції проти Вовка.

судова реформа ВР оаск судді

Знак гривні
Знак гривні