Що не так і з продовольством в армії РФ і як це може вплинути на фронт узимку

Дослідник воєнної історії ChrisO пояснює, чому чимало російських солдатів можуть померти цієї зими від переохолодження і голоду. ТЕКСТИ наводять переклад треду.

Багато спостерігачів відзначають труднощі, з якими стикаються росіяни, намагаючись пристосуватися до війни взимку, включно з проблемами зі спорядженням, дисципліною та керівництвом. Але є ще один важливий фактор, на який варто звернути увагу: постачання продовольства і води.

FjuGiggXkAUwM9q.png

Я стежу за особистими історіями російських контрактників та мобілізованих солдатів вже кілька місяців, і постійною темою на всіх театрах воєнних дій в Україні є нестача продовольства. Це стало проблемою з самого початку вторгнення в лютому.

Розглянемо, що потрібно солдату в холодну погоду. Армія США каже: "Залежно від рівня навантаження, солдати мають споживати від 4500 до 6000 калорій і від 3,5 до 5 літрів води на день. Легкі піхотинці потребують верхньої межі цієї шкали".

Армія США забезпечує солдатів сухпайками для холодної погоди (MCW) – версіями звичайних сухпайків (MRE). Звичайні MRE призначені для помірного та спекотного клімату. MCW надають додаткові калорії для виживання в холодних умовах.

FjuG4jAX0AEPe1u.png

Російським еквівалентом MRE є ИРП-П ("індивідуальний добовий раціон"). Він розрахований на один день і передбачає триразове харчування (сніданок, обід і вечеря). Кожна упаковка також містить каву, цукор та одноразові столові прилади.

FjuIAQTWIAIPCZl1.png

Як можна побачити на боковій стороні пакета ИРП-П, вони випускаються в 7 варіантах (цей – № 3). Вміст дещо відрізняється, але всі вони пропонують близько 4800 калорій. Це приблизно на 20% менше, ніж армія США рекомендує для легких піхотинців взимку.

FjuIIwOXkAEFtqA1.png

Російські війська, особливо на сході, перебувають у великому стресі – їх постійно переслідують ЗСУ, навіть коли росіяни не наражаються на прямі атаки й не ведуть штурмів у таких гарячих точках, як Бахмут. Тож можна припустити, що їм потрібно багато калорій.

Оприлюднені українцями особисті свідчення російських військовослужбовців та перехоплені телефонні розмови свідчать про те, що з початком війни у росіян виникли проблеми з продовольчою логістикою. Подивімося на картину, яка при цьому вимальовується.

(Тут слід додати застереження: окремі епізоди не обов'язково показують повну картину. Тільки росіяни (можливо) знають справжню ситуацію. Але кількість подібних повідомлень з усіх фронтів протягом тривалого періоду часу свідчить про масштабні та сталі проблеми з продовольчою логістикою).

Хибне припущення Путіна про те, що війна закінчиться за кілька днів, призвело до того, що російським солдатам видали лише кількаденний пайок. Атаки ЗСУ на російські лінії постачання на півночі України призвели до серйозних логістичних проблем росіян. Російські війська незабаром відчули нестачу боєприпасів, пального та продовольства.

Як наслідок, багато російських солдатів були помічені у здирництві та крадіжках їжі з українських будинків і супермаркетів. Інші росіяни в телефонних розмовах говорили про вживання в їжу домашніх тварин, зокрема собак.

FWY27H0WAAAFfEd1.png

На півдні також виникла проблема з поповненням запасів продовольства. У російських військ, що наступали в напрямку Миколаєва, незабаром закінчилися пайки. Були розгорнуті польові кухні, але їхня продукція була настільки поганою, що солдати заявляли, що не хочуть її їсти. Кухні також стали об'єктом атак українських безпілотників.

FjuIyizWYAECuaW1.png

Протягом літа та осені постійно надходили відеоматеріали, де російські військовослужбовці скаржилися на відсутність продовольства та пили воду з калюж. Вони повідомляли, що харчуються грибами, ягодами, фруктами з дерев та незібраною кукурудзою з полів.

З приходом зими запаси продовольства закінчилися. Родичі розповідають, що їхні чоловіки зараз виживають за рахунок продуктових наборів, які надсилають з дому. Але зрозуміло, що в багатьох випадках такі передачі не доходять до лінії фронту.

Наслідки для російських військ – жахливі. Зниження боєздатності, як мінімум, неминуче. Голод послаблює організм і робить людину нездатною довго витримувати зусилля. А взимку він може бути смертельним, особливо в поєднанні з поганим захистом від негоди.

Переохолодження дуже ймовірне серед людей, які погано одягнені для зимових умов або не мають належного укриття від холоду. Це проблеми, з якими стикаються багато росіян на передовій, деякі з них кажуть, що їм навіть бракує лопат, щоб зробити бліндажі. Це різко позначається на продовольчих потребах.

Реакція організму на легке переохолодження – тремтіння. Це дуже ефективний спосіб зігрітися, але він спалює багато калорій. Кожні 15 хвилин витрачається близько 100 калорій, в результаті чого людина відчуває втому і голод. Помірне переохолодження може викликати надмірний голод.

Оскільки російські солдати на передовій часто виявляються погано підготовленими до зимових умов, можна з упевненістю стверджувати, що їм знадобиться набагато більше продовольства, ніж зазвичай. Але, як ми вже бачили, їм не вистачало навіть до настання холодів.

У чому причина такого дефіциту? На початку війни брак продовольства можна було б пояснити недостатньою підготовленістю та успіхами України у перериванні вразливих до атак маршрутів постачання. Але майже 11 місяців потому стало зрозуміло, що це не просто так.

Є калька версій:

Українська далекобійна артилерія (особливо HIMARS) відсунула російські логістичні бази далі від лінії фронту, обмеживши кількість рейсів, які вантажівки можуть зробити за день, і таким чином обмеживши постачання.

Корупція в Росії майже напевно є фактором, що сприяє цьому. Перепродаж ИРП-П не передбачається, але вони легко доступні в російських супермаркетах за ціною близько 4 доларів США та в інтернет-магазинах. Їх, ймовірно, викрадає зі складів в Росії корумпований персонал баз постачання.

FjuJeQNXkAAWb831.png

Продовольчі запаси майже напевно губляться або розкрадаються. Російські солдати скаржаться на те, що працівники тилу крадуть харчові продукти зі складів в окупованих частинах Україні й продають їх голодним солдатам. Те саме, ймовірно, відбувається і з продовольчими посилками, що надсилаються з дому.

Неефективність та безгосподарність у ланцюгу постачання, ймовірно, означає, що продовольство потрапляє не туди, куди потрібно, тимчасом як ті, хто його найбільше потребує, голодують.

Не виключено, що Росія насправді не має достатньої кількості пайків на складах, щоб прогодувати свою армію (хоча я сумніваюся в цьому).

Багнюка і сніг майже напевно обмежують можливість колісних транспортних засобів дістатися до прифронтових районів. Росія має додаткові проблеми з постачанням свого південного фронту через пошкоджений Керченський міст до Криму.

Ймовірним наслідком усього цього є те, що значна кількість російських солдатів може загинути від переохолодження і, можливо, голоду цієї зими. Нещодавно мобілізовані війська, ймовірно, постраждають найбільше, оскільки вони, як видається, оснащені найгірше.

FjuMkiNXEAo49_G11.png

Ще одним зимовим фактором, який, ймовірно, призведе до збільшення кількості жертв з обох сторін, є те, що на морозі кров згортається не так швидко, що призводить до збільшення випадків шоку, тоді як рани вразливі до обмороження та збільшують ризик гіпотермії.

Ефективна медична евакуація могла б зменшити ці ризики, але Росія, як видається, надзвичайно погано справляється з пораненими, а місця, де бойові дії є найзапеклішими (наприклад, навколо Бахмута і Сватового), не сприяють швидкій евакуації.

Зима створює більше навантаження на логістику, ніж будь-яка інша пора року. Як писав полковник ЗС США Джон Шарфен, "холодна погода створює особливі логістичні проблеми, які вимагають більше всього – більше пайків, більше пального, більше транспорту, більше обслуговування..."

Звісно, це стосується обох сторін у цій війні. Але Росія, схоже, перебуває в гіршому становищі. Це те, чим українці можуть скористатися і, найпевніше, скористаються.

І фіни, і радянські війська у Другій світовій війні, і сили ООН у Кореї були здатні проводити зимові наступальні операції проти супротивників, яким бракувало припасів та обладнання для боротьби з зимовою погодою. Корейський приклад є досить актуальним для України.

FjuNSAAWAAENG8u1.png

У жовтні 1950 року сотні тисяч китайських солдатів перетнули річку Ялуцзян для інтервенції на боці Північної Кореї. Але вони мали разючі паралелі з сьогоднішніми росіянами. Багатьом не вистачало зимових черевиків чи рукавичок. Кожному з них видавали лише 4-денний пайок і 80 набоїв.

логістика рф проблеми в армії рф корупція в рф війна зима

Знак гривні
Знак гривні