Чим українська армія могла вразити російські аеродроми дальньої авіації

5 грудня безпілотники завдали ударів по аеродромах дальньої авіації в Саратовській та Рязанській областях Росії, пошкодивши стратегічні бомбардувальники. Росія звинуватила в атаках Україну. Київ офіційно не підтверджував та не спростовував причетність до цих атак. Аналітик програми вивчення Росії у Центрі військово-морського аналізу США Семюель Бендетт проаналізував в інтерв'ю Голосу Америки, чим українська армія могла вразити російські аеродроми.

За словами Бендетта, ЗСУ могли завдати ударів по російських аеродромах модернізованими радянськими дронами Ту-141 «Стриж», які були збудовані спеціально для польотів на значну відстань.

"Фактично цей дрон – ракета з невеликою камерою, яка може виконувати функцію барражуючого боєприпаса, просто дуже великого. Ми знаємо, що ці дрони можуть літати на великі дистанції, тому що раніше один такий дрон впав у Хорватії, як це сталося – залишається незрозумілим. Виникає багато питань про те, як він міг подолати системи протиповітряної оборони у Європі. Ті самі питання виникають і в Росії. Якщо це був дрон старої розробки, тоді як він зміг подолати російські системи протиповітряної оборони", – каже експерт.

Він додає, що якщо це був справді дрон Ту-141 «Стриж», який пролетів кілька сотень кілометрів і його не засікли й не збили, і атака була успішною, то це досить серйозний провал для російської протиповітряної оборони: "Російські радари мали засікти такий дрон, якщо він справді летів з України".

Бендетт припускає, що це також міг бути дрон, збудований Укроборонпромом. "Там нещодавно заявляли, що розробляють дрони, здатні літати на тисячі кілометрів, і зазначили, що вони проходять завершальні випробування, не уточнюючи, чи готові вони до застосування", – пояснює він.

На думку аналітика, ще одним варіантом може бути те, що Україна змогла скопіювати іранські дрони, які постійно збиває, оскільки технологічно це досить прості баражуючі боєприпаси.

"Крім того, для атаки на російську військову базу міг бути використаний невеликий дрон, запущений поблизу неї, наприклад, українськими спецпідрозділами, які уже перебували на території Росії, і саме тому російська протиповітряна оборона не змогла зреагувати", – каже Бендетт, додаючи, що усі перераховані вище варіанти досить реалістичні.

photo_2022-12-06_16-45-12.jpg

«Схеми» опублікували супутникові знімки російського аеродрому «Енгельс-2» після атаки безпілотника.

Версію про використання модернізованих радянських дронів Ту-141 «Стриж» також розглядає Politico. За інформацією джерел видання, Україна використала для атаки на авіабази "Дягіляво" і "Енгельс" модифіковані безпілотники Ту-141, що залишилися з радянських часів. Politico наголошує, що це демонструє здатність української оборонної промисловості до інновацій.

Військовий портал Defense Express повідомляє, що Ту-141 "Стриж" – дрон 70-х років, який може розвивати трансзвукову швидкість 950-1100 км/год та вміє літати на низькій висоті до 10 метрів. Дальність польоту – до 1000 км. Видання припускає, що радянські дрони Ту-141 "Стриж" та Ту-143 "Рейс" могли отримати нову навігаційну апаратуру для більш точних ударів.

"Йдеться про перетворення цих радянських БПЛА на справжні крилаті ракети наземного базування і, відверто, це найкраще що можливо було зробити з Ту-141 "Стриж" та Ту-143 "Рейс", бо до 2022 року їх скоріше розглядали як просто мішені для тренування розрахунків ЗРК", – зазначає портал.

модифікована зброя атака на аеродроми рф безпілотники

Знак гривні
Знак гривні