Чим небезпечний законопроєкт у сфері будівництва, який просувають "Слуги народу"

Верховна Рада запланувала розгляд законопроєкту 5655, який суттєво змінює правила гри на будівельному ринку. Журналістка Тетяна Ніколаєнко у блозі на Цензор.НЕТ пояснює, у чому криється небезпека цього документа.

Головна ідеологиня законопроєкту, за сумісництвом лідерка партії "Слуга народу" Олена Шуляк подає законопроєкт як такий, що дозволить подолати корупцію в галузі, дозволить ефективно контролювати експертизу проєктної документації на будівництво та захистить історичну забудову від знищення.

Донедавна головним осердям корупції в будівництві була ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція), яка отримувала від 5 до 15 доларів хабарів за кожен квадратний метр будівництва. Торік ДАБІ була ліквідована, і за наслідками ухвалення 5655 її повноваження мали б розподілитись між новоутвореною Державною інспекцією архітектури та містобудування України (ДІАМ), місцевими владами та приватними компаніями, які отримали умовну назву приватні ДАБІ.

Однак, по-перше, є сумнів наскільки прискіпливо забудовників контролюватимуть створені ними ж компанії, як це передбачає законопроєкт. По-друге, право проводити експертизу проєктної документації на будівництво здобудуть обрані.

Ліцензувати нові приватні ДАБІ буде Мінрегіон. Щоб отримати ліцензію юридична особа має надати, серед іншого, номери кваліфікаційних сертифікатів виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури.

В Україні є дві організації, які видають такі сертифікати. Засновника однієї з них – Гільдії інженерів технічного нагляду – нинішнього нардепа ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка зараховують до списку бенефіціарів цього законопроєкту. Так само як часто вказують на те, що пов’язана з ним заступниця очільника Наталія Козловська також активно просуває 5655.

Крім власних інженерів, новий ДАБІ має сплатити страховку еквівалентну 5 мільйонам євро. На ринку України є одиниці компаній, чий ресурс взагалі дозволить братись за таке страхування.

Замість того, щоб захищати стару архітектуру від зносу, законопроєктом пропонується фактичне нівелювання повноважень органів охорони культурної спадщини. На це вказує Мінкульт та закликає доопрацювати законопроєкт.

"Запропоновані проєктом нововведення можуть призвести до повного знищення історичного середовища та об’єктів культурної спадщини, оскільки авторами законопроєкту не взяті до уваги норми Закону України "Про охорону культурної спадщини", – наголосили в МКІП.

Замість права зносити самобуди місцева влада отримає проблеми, пов’язані із нечіткими формулюваннями акту.

Також законопроєкт 5655 обмежує права громадян на оскарження будівництв. Перелік осіб, які зможуть звернутися до контролюючих органів, обмежений. Це можуть бути забудовники, проєктувальники, чиновники, але не громадськість. Навіть правоохоронці не зможуть ініціювати перевірку, якщо законодавчу ініціативу ухвалять в такому вигляді.

будівництво забудовники верховна рада лобізм

Знак гривні
Знак гривні