США закуповують додаткові комплекси ППО NASAMS для України

Пентагон уклав контракт із компанією Raytheon Technologies на виробництво зенітних ракетних комплексів NASAMS для Збройних Сил України на суму понад 1,2 млрд доларів.

Про це повідомила пресслужба Міноборони США, інформує "Мілітарний".

За даними Reuters, йдеться про шість комплексів протиповітряної оборони.

До угоди на 1,216 млрд доларів входить виробництво пускових установок ЗРК, супутнього обладнання, запасних частин, навчання українського військового персоналу, який буде оперувати комплексами NASAMS та інші послуги.

В американському оборонному відомстві зазначили, що роботи виконуватимуться на підприємстві у місті Тьюксбері штату Массачусетс з орієнтовною датою завершення 28 листопада 2025 року.

Fedq2zWWIAAefyU.jpg

ЗРК NASAMS. Фото: mil.in.ua

Нагадаємо, що попередній контракт вартістю 182 мільйони доларів уклали 26 серпня. Він передбачає постачання до України двох батарей NASAMS.

Таким чином Вашингтон сумарно має намір поставити Україні вісім таких нових комплексів ППО. Ці ЗРК NASAMS включені у пакет військової допомоги США на 3 мільярди доларів, який був оголошений 24 серпня поточного року.

7 листопада міністр оборони України Олексій Резніков повідомив, що в Україну прибули нові засоби протиповітряної оборони. Це були ЗРК NASAMS від США та ЗРК ASPIDE від Іспанії. Згодом, глава Пентагону Ллойд Остін повідомив, що надані США системи ППО продемонстрували свою ефективність у перехопленні російських ракет під час ракетних ударів РФ по Україні 15 листопада.

Системи NASAMS виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg.

Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з зенітними ракетами. Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

NASAMS ППО військова допомога україна-сша

Знак гривні
Знак гривні