"Енергетичний Рамштайн": яку підтримку надасть Україні Захід

Під час зустрічі НАТО у Бухаресті 29 листопада США пообіцяли надати Україні $53 млн на відновлення електричної мережі та намагалися залучити інших союзників до допомоги.

Про деталі так званого енергетичного Рамштайна пише BBC Україна з посиланням на NYT.

Західні чиновники кажуть, що кампанію з відбудови України потрібно розглядати як другий фронт у війні. За аналогією до контактної групи з питань оборони України, яка дістала неформальну назву "Рамштайн", США хочуть зробити те саме і на фронті інфраструктури.

Американці організовують робочу групу, щоб допомогти Україні відремонтувати енергетичне обладнання та краще захистити свої електростанції та мережу від російських ракетних атак.

Переговори почалися на початку цього місяця під час зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Мюнстері в Німеччині. До енергетичної "контактної групи" входять насамперед країни "Великої сімки" та їхні близькі партнери. Наступна зустріч запланована на грудень у Парижі.

За словами Держдепартаменту, 53 мільйони доларів, про які було оголошено 29 листопада, будуть використані для закупівлі обладнання, як-от розподільних трансформаторів та автоматичних вимикачів. Адміністрація Байдена вже визначила обладнання на суму 30 мільйонів доларів, яке може бути надіслано, зокрема із запасів міністерства енергетики.

Уряд США планує закупити обладнання та передати його в Україну, зосереджуючись насамперед на тому, що можна доставити найшвидше.

У департаменті заявили, що $53 млн, які пообіцяли Сполучені Штати, є доповненням до 55 мільйонів доларів на екстрену підтримку енергетичного сектора і генераторів та іншого обладнання, які вони вже запланували виділити Україні.

західна підтримка союзники україни енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні