Як заарештоване в Швеції "подружжя" росіян пов'язане з ГРУ РФ та отруйниками Скріпалів

Цього тижня у Стокгольмі було заарештовано сімейну пару росіян – Сєргєя Скворцова та Єлєну Кулькову. Як з'ясували The Insider і Bellingcat, Скворцов вів активний бізнес з відомим ГРУшником, свого часу висланим із Франції за шпигунство, і бельгійським підприємцем, який потрапив під санкції за продаж Китаю американських військових технологій.

Також, за даними журналістів-розслідувачів, незадовго до від'їзду до Швеції, у 1999 році, Скворцов і Кулькова отримали квартиру в Москві за тією ж адресою, де жив один з отруйників Скрипалів Денис Сергєєв. У цьому будинку неодноразово бували й генерал Авер'янов (глава тієї самої військової частини ГРУ 29155, куди входили отруйники Мішкін і Чепіга, відомі як Петров і Боширов), і генерал Ільченко, який відповідав серед іншого за операції з дезінформації, зокрема з проєктом Bonanza, через який вкидалися фейки про збитий малайзійський «Боїнг».

Читайте також: Шпигунська хвиля у Швеції: затримання російського подружжя – лише верхівка айсберга

Зазначається, що "подружжя" (журналісти вважають, що це легенда) переїхало до Швеції в 1999 році і, на думку місцевої влади, Скворцов займався шпигунством проти США з 2013 року, а шпигунством проти Швеції з 2014 року.

Протягом кількох років контрагентом компанії Скворцова Building and Data Technologies була одна-єдина контора під назвою European Technical Trading, причому Скворцов регулярно отримував від неї платежі абсолютно однакового розміру, хоча природа цих угод була незрозумілою. Шведська влада підозрює, що угоди були фіктивними і, по суті, через них перекачували гроші з Нідерландів до Швеції.

Керував голландською компанією бельгієць Ганс де Гейтере (Hans de Geetere), чиї компанії вже раніше потрапляли під санкції США за те, що намагалися перепродавати Китаю американські технології, які використовуються в ракетах і літаках.

І Ганс де Гейтере, і сам Скворцов мали тісні зв'язки з Владіміром Кулемековим, який не лише не приховує свого ГРУшного минулого, а й навіть пишається ним. Але головне – Скворцов працював виконавчим директором компанії InstrumentElectronics i Stockholm AB, власником якої є Кулемеков, зазначають автори журналістського розслідування.

Журналісти The Insider і Bellingcat також пишуть про те, що дочка Кулькової Анна Рун виявилася співмешканкою колишнього глави департаменту шведської військової розвідки. Цікаво, що Анну не було затримано, хоча з усіх росіян вона, схоже, мала найкращі шанси отримати секретну інформацію.

розслідування ГРУ шпигунство російська агентура

Знак гривні
Знак гривні