Як Копенгаген бореться зі змінами клімату за допомогою архітектури (ФОТО)

Копенгаген має прийняти Всесвітній конгрес архітекторів МСА, тож місто прагне показати приклад того, як архітектура може допомогти зменшити вплив змін клімату.

Про це пише Dezeen.

Данська столиця, визнана найстійкішим містом світу за версією журналу TimeOut у 2021 році, вирізняється будівлями та громадськими просторами, спроєктованими з урахуванням екологічної свідомості та кліматичної стійкості.

copenhagen-sustainability-architecture_dezeen_2364_col_0-852x609.jpg

Спроєктована BIG електростанція CopenHill увінчана гірськолижним схилом

Серед них розроблена BIG CopenHill, яку називають «найчистішою у світі електростанцією, що перетворює відходи на енергію», і UN City, розроблену 3XN, яка здобула нагороду Європейської Комісії GreenBuilding Award у 2012 році.

Серед інших прикладів – стійкий до повеней Klimakvarter (кліматичний район) в Остербро і резиденція Dortheavej, житловий комплекс доступного житла, побудований з деревини.

copenhagen-sustainability-architecture_dezeen_2364_col_4-852x682.webp

BIG також спроєктував Dortheavej Residence

28-й Всесвітній конгрес архітекторів, організований Міжнародною спілкою архітекторів, відбуватиметься у Копенгагені з 2 по 6 липня 2023 року. Його метою є розробка плану того, як архітектура може допомогти у досягненні 17 Цілей сталого розвитку ООН до 2030 року.

Як місто, що приймає конгрес, Копенгаген також був офіційно визначений ЮНЕСКО світовою столицею архітектури – цей титул він носитиме до 2026 року.

copenhagen-sustainability-architecture_dezeen_2364_col_16-852x479.webp

Розроблений WilkinsonEyre та Urban Agency, Lille Langebro — це велосипедний міст, який відкривається для пропуску човнів

Копенгаген вважає, що його власна стратегія міського планування може встановити шаблон для досягнення цієї мети. Це включає суворі правила щодо стійкості нової архітектури, підвищення енергоефективності наявних будівель міста, а також орієнтований на громадян підхід до міського розвитку.

З 2005 року місто інвестувало один мільярд данських крон у велосипедну інфраструктуру, в результаті чого 45 відсотків громадян щодня їздять на роботу або до школи велосипедом.

Окрім покращення велосипедних доріжок, місто підтримало проєкти, орієнтовані на велосипедистів, зокрема міст Lille Langebro і майданчик Karen Blixens, який забезпечує крите паркування для більш ніж 2000 велосипедів.

copenhagen-sustainability-architecture_dezeen_2364_col_14-852x682.jpg

COBE спроєктував Karen Blixens Plads, площу, яка об’єднує паркування для понад 2000 велосипедів

Реконструкція міської гавані створила економічні можливості та покращила якість життя місцевих мешканців – вода стала достатньо чистою для купання.

Холодна вода з гавані також використовується для підтримки системи централізованого охолодження, що дозволяє заощадити 70 відсотків енергії, яка була б необхідна для традиційного кондиціонування повітря.

Серед інших зразкових новобудов – дитячий садок Forfatterhuset з садами і багатоквартирний будинок Ressourcerækkerne, орієнтований на громаду.

copenhagen-sustainability-architecture_dezeen_2364_col_5-852x682.webp

COBE також спроєктувала дитячий садок Forfatterhuset

copenhagen-sustainability-architecture_dezeen_2364_col_17-852x639.webp

Багатоквартирний будинок Ressourcerækkerne

архітектура копенгаген зміни клімату

Знак гривні
Знак гривні