Одеса без світла, бо електроенергію віддали Львову. Як роспропагадна пробує розсварити українців

21 листопада Центр протидії дезінформації про РНБО України зробив спростування фейків, які циркулюють в проросійському інфопросторі щодо відсутності електропостачання в містах України через буцімто постачання електроенергії до Європи.

Приводом для російської пропаганди поширювати таку інформацію стали повідомлення про перекриття вулиці одеситами у зв’язку з тривалою відсутністю електропостачання в будинках.

Російські та проросійські телеграм-канали одразу скористались можливістю покритикувати Україну.

3.png

Пропаганда скористалася методикою розділення українців. Наприклад, канали Приднестровец та Украина.ру поширювали фейки, що в Одесі немає світла, бо електроенергію спрямували у Львів, який тепер не потерпає від нестачі електропостачання: “В Одессе третьи сутки нет света, а во Львове все отлично — электроэнергию из Одессы перенаправляют на западную Украину”.

1.png

Канал Mash на Донбассе заявив, посилаючись нібито на місцевих мешканців, що Київ забирає електроенергію в одеситів, бо вони менші патріоти України, ніж мешканці інших регіонів.

2.png

Перекриття вулиць в Одесі висвітлювали й українські ЗМІ, але в іншій тональності, ніж це робили проросійські медіа. Наприклад, Суспільне Одеса повідомило, що “В Одесі — мітинг проти відключення світла. Люди скаржаться на те, що в них відсутня електроенергія вже третю добу. Вони просять створити графіки, за якими вимикатимуть живлення”. Натомість канал Политика Страны (Страна.ua), що вважається проросійським медіа, надав події аж надто велику кількість уваги та поширював цю інформацію знову і знову.

12.png

Схожа ситуація і з такими ресурсами як Klymenko Time, *уевая Одесса, Резидент, які вдають, що вони є українськими телеграм-каналами.

Цей епізод з розкручуванням теми невдоволення одеситів свідчить про те, що ворожа пропаганда не нехтує шансом звинуватити владу України у проблемах громадян. Пропагандисти поширюють фейкові повідомлення, спрямовані на розкол суспільства. Крім того, їм продовжують надавати свої послуги інформаційні помийки, які публічно себе асоціюють з Україною, а насправді обслуговують інтереси ворожої країни.

енергетика війна вимкнення світла пропаганда дезінформація

Знак гривні
Знак гривні