Телескоп Вебба виявив дві ранні галактики Всесвіту (ФОТО)

"Джеймс Вебб" відкрив для астрономів сферу ранніх галактик, які до цього часу були недоступні для всіх інших телескопів, повідомляє NASA.

"Все, що ми бачимо, є новим. "Вебб" показує нам, що існує дуже багатий Всесвіт за межами того, що ми собі уявляли", – сказав Томмазо Треу з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, головний дослідник однієї з програм "Вебба". – Всесвіт вчергове здивував нас. Ці ранні галактики дуже незвичайні з усіх боків".

На думку Треу, нововиявлені перші галактики суттєво відрізняються не лише від Чумацького Шляху, а й і від інших великих галактик, які ми бачимо навколо себе сьогодні.

stsci-01gg7tepk32r6zyadyev5vrexv_1.png

Дві найвіддаленіші галактики, які спостерігалися на сьогодні, зафіксовані на цих знімках космічного телескопа Вебба зовнішніх регіонів гігантського скупчення галактик Abell 2744. Ці галактики з'явилися орієнтовно через 450 і 350 мільйонів років після Великого вибуху (позначені 1 і 2 відповідно). Ці галактики крихітні в порівнянні з нашим Чумацьким Шляхом.

Еріка Нельсон з Університету Колорадо зазначила, що команда дослідників була вражена можливістю виміряти форми цих перших галактик. "Їхні спокійні, впорядковані диски ставлять під сумнів наше розуміння того, як формувалися перші галактики в переповненому, хаотичному ранньому Всесвіті", – сказала вона.

Астроном з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі Гарт Іллінгворт наголосив, що ці галактики – надзвичайно яскраві. "Один з варіантів полягає в тому, що вони могли бути дуже масивними, з великою кількістю зірок низької маси, як пізніші галактики. Або ж вони могли бути набагато менш масивними, складатися з набагато меншої кількості надзвичайно яскравих зір, відомих як зірки Популяції III", – пояснив науковець.

космос галактики наса телескоп вебба

Знак гривні
Знак гривні