Нові цілі росіян – АЕС і газовидобувна інфраструктура

15 листопада і 17 листопада росіяни продовжили розпочату з жовтня серію атак на українську енергетичну систему, збільшивши як інтенсивність обстрілів, так і перелік об'єктів, які вони прагнуть вивести з ладу.

Атомні електростанції

Метою масованого ракетного удару 15 листопада могла бути зупинка атомних електростанцій України. Таку думку в інтерв’ю Forbes висловив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.

"Ймовірно, їхні енергетики, які мають схеми живлення нашої енергосистеми, підказали військовим, куди бити, щоби зупинити наші АЕС”, – сказав він.

За словами Власенка, під час масованого удару деякі обʼєкти були обстріляні повторно, деякі вперше. Основний удар прийшовся по підстанціях, генеруючі потужності постраждали менше.

Наступного дня після масованого обстрілу у МАГАТЕ заявили, що через атаки РФ на Хмельницькій АЕС тимчасово зупинялися обидва енергоблоки, на Рівненській – один.

"Це був дуже тривожний розвиток подій. Це свідчить про потенційні ризики для ядерної безпеки, з якими стикаються не лише Запорізька АЕС, а й всі ядерні об'єкти України. Хоча на Хмельницькій атомній електростанції вже відновлено електропостачання, вчорашня втрата електроенергії чітко демонструє, що ситуація з ядерною та фізичною безпекою в Україні може раптово погіршитися, збільшуючи ризик виникнення ядерної аварії", – заявив директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі.

Заступник міністра енергетики Юрій Власенко повідомив, що станом на 16 листопада всі атомні електростанції працюють, крім тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

Він наголосив, що попри обстріли 15 листопада, українська енергосистема цілісна і синхронізована з енергосистемою Європейського Союзу.

І хоча 15 листопада одночасно з ударами по енергосистемі України без світла залишилася Молдова через синхронізованість енергосистем обох країн, через декілька годин енергопостачання в Молдові було відновлено.

Газовидобувна інфраструктура

17 листопада російські війська завдали масованого обстрілу по газовидобувній інфраструктурі «Укргазвидобування». Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України». Згідно з повідомленням, російським окупантам вдалося зруйнувати кілька об’єктів. Ще кілька зазнали пошкоджень різного ступеню.

Після ракетного обстрілу 17 листопада українці не повинні відчути перебоїв з газопостачання, оскільки в Україні досить розгалужена мережа ГТС. Таку думку висловив Forbes колишній топменеджер «Укргазвидобування» Олександр Потернак. За його словами, декількома ударами складно завдати відчутної шкоди кінцевим споживачам, до того ж газ можливо пустити через альтернативні газогони.

Якщо перекрити якусь ланку чи вузол ГТС, то є можливість їх обійти іншими шляхами, пояснює він. «Звичайно, через такі шляхи може йти менше газу. Однак ситуація, коли газу не буде взагалі, наразі неможлива», — пояснив Потернак.

електрика обстріл ракети газ

Знак гривні
Знак гривні