Справа МН17: терорист Гіркін і двоє підлеглих йому бойовиків засуджені до довічного ув'язнення

Окружний суд Гааги, що розглядає справу про збиття авіалайнера MH17, визнав винними у збитті літака Ігоря Гіркіна, а також підлеглих йому бойовиків Сергія Дубинського та Леоніда Харченка, їм присудили довічне ув'язнення. Четвертого підозрюваного, Олега Пулатова, суд виправдав за браком доказів.

Про це заявив суддя Гендрік Стейнхаус під час оголошення рішення суду.

Перед цим суд підтвердив українську версію причин катастрофи MH17. "MH17 був збитий внаслідок запуску ракети комплексу "Бук" з поля поблизу Первомайського, ціллю якою був саме літак рейсу MH17", – заявив суддя, зачитавши довгий перелік доказів та експертиз, що підтверджують як місце запуску, так і те, що йдеться про такий зенітно-ракетний комплекс.

Утім, суд вважає, що ЗРК "Бук" привезли з Російської Федерації передусім для збивання українських військових літаків. Тому після катастрофи MH17 цей комплекс "швидко вивезли в Російську Федерацію, розраховуючи на те, що це дозволить запобігти міжнародному скандалу".

Суд також вважає, що намір збивати військові, а не цивільні літаки, не зменшує вину обвинувачуваних. "Обвинувачувані, що не є комбатантами, не мали право здійснювати обстріл також військового літака".

Прокуратура зазначала, що ніхто з обвинувачених особисто не брав участі в пуску ракети. Але, згідно з висновками слідства, Гіркін та троє інших підсудних відіграли ключову роль в авіакатастрофі через сприяння прибуттю зброї, за допомогою якої було скоєно злочин, та координували дії розрахунку ЗРК.

Трьох підозрюваних — Гіркіна-Стрєлкова, Харченка та Дубінського — визнали винними в убивстві 298 разів — саме стільки людей загинуло у збитому рейсі. Суд схвалив виплату компенсації родичам загиблих у повному обсязі — понад 16 мільйонів євро.

Суд також визнав, що територію самопроголошеної "ДНР" на момент збиття літака контролювала Росія.

У вироку йдеться про те, що Росія з середини травня 2014 року забезпечувала підготовку бойовиків "ДНР", постачання зброї та продовольства, координувала військові акції бойовиків і сама здійснювала військові дії на сході України.

Суд зробив висновок, що військові дії командирів "ДНР" також координувалися з Росією. Про це свідчать перехоплення численних переговорів військових "ДНР" різних рангів — від молодших офіцерів до тодішнього "міністра оборони "ДНР" Ігоря Гіркіна.

Крім того, за висновками суду, ЗРК "Бук", з якого збили MH17, привезли з Росії до України, а потім вивезли назад.

Україна привітала вирок у справі МН17. Президент Володимир Зеленський назвав важливим рішення суду, однак наголосив на необхідності притягнення до відповідальності й замовників злочину.

"Відчуття безкарності веде до нових злочинів. Маємо розвіяти цю ілюзію. Покарання за всі російські звірства — і тодішні, і нинішні — буде неминучим", — зазначив Зеленський.

Міністр оборони України Олексій Резніков наголосив, що лише перемога України над Росією дозволить виконати рішення суду у справі збиття літака рейсу MH17.

"Ні держава-терорист, ні її воєнні злочинці не готуються каятися і відбувати покарання. Навпаки: вони скоюють нові злочини – вбивства, тортури та катастрофи. Тільки перемога України над Росією дозволить виконати рішення суду", – заявив Резніков.

За матеріалами: Європейська правда", "BBC-Україна"

гіркін суд гаага mh17 росія терорист

Знак гривні
Знак гривні