Вибух ракети у Польщі: Україна може отримати доступ до місця події

Україна може найближчим часом отримати доступ, про який вона публічно просила, до місця на південному сході Польщі, де внаслідок вибуху ракети загинуло двоє людей.

Про це заявив у четвер головний радник польського президента з питань зовнішньої політики Якуб Кумох, повідомляє Reuters.

Варшава заявляє, що докази з місця події вказують на те, що вибух був спричинений українською ракетою протиповітряної оборони, яка збилася з курсу, що Київ заперечує, кажучи, що у нього є докази "російського сліду" у вибуху.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив у середу, що доступ до місця вибуху вимагатиме згоди обох країн, які ведуть розслідування, Польщі та США.

"На місці перебуває польсько-американська слідча група", – повідомив Кумох в інтерв'ю телеканалу TVN 24.

"Українці попросили доступу до місця проведення розслідування. Якщо обидві сторони погодяться, а наскільки мені відомо, американська сторона не буде заперечувати, то такий доступ може бути наданий найближчим часом" – сказав він.

Голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра також повідомив, що, наскільки йому відомо, Дуда не заперечує проти присутності українських спостерігачів на місці події.

Радник польського президента Якуб Кумох розповів, що у Польщі є відеодокази щодо вибуху.

«Дійсно є відео, я б не хотів говорити про зміст тих відео, які я бачив у секретному режимі, але, звичайно, премʼєр-міністр надав таку інформацію, такі матеріали є», – сказав Кумох.

За його словами, за уламками ракети, глибиною воронки та кількістю використаного палива можна вирахувати, звідки вона була випущена.

Водночас, як пише Gazeta Wyborcza, Польща непублічно намагається переконати Україну припинити заперечувати інцидент.

Видання зазначає, що політики "Права і справедливості" не хочуть говорити про розбіжності між Варшавою і Києвом. Але неофіційно багато політиків керівної партії та опозиції дещо здивовані таким ставленням України.

"Ця впертість дивна, але там іде війна. Зрозуміло, що українці дивляться на це по-іншому", – сказав один з міністрів.

Президент Польщі Анджей Дуда сказав, що, найімовірніше, на територію Польщі впала ракета російського виробництва 1970-х років типу С-300. Він наголосив, що немає жодних доказів того, що ракета була випущена російською стороною. З іншого боку, "є багато ознак того, що вона використовувався для протиракетної оборони українськими силами оборони". Це також позиція НАТО.

Тим часом секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов наголошує на спільному розслідуванні. "Ми готові передати докази відповідальності Росії. Ми очікуємо від наших партнерів надання інформації, на підставі якої було зроблено висновок, що це була українська ракета ППО", – сказав він.

Gazeta Wyborcza зазначає, що про реакцію Києва на трагедію в Пшеводові йшлося під час закритої частини засідання РНБО в середу, 16 литопада, і що президент Польщі пообіцяв поговорити з президентом України щодо розбіжностей у позиціях.

Утім, розбіжності не означають, що в Польщі заперечують провину Росії. "Ми дуже серйозно ставимося до розслідування цього інциденту. Вся провина, звичайно, лежить на Росії", – заявив сьогодні віцеспікер Сейму Ришард Терлецький.

україна-польща НАТО зеленський дуда розслідування

Знак гривні
Знак гривні