Російських "відмовників" утримують у 7 підвалах у "ЛДНР". Лише в одному до 300 людей

Мобілізованих росіян, які відмовляються воювати, утримують у підвалах та нелегальних в'язницях на окупованих Росією територіях Луганської та Донецької областей. Там їм "перевиховують", погрожують, по кілька днів не годують та обіцяють відправити додому лише "вантажем 200".

Про це пише ASTRA – проєкт незалежних російських журналістів, які зазнали цензури або переслідування у РФ.

Журналісти змогли виявити щонайменше сім підвалів або в'язниць, де утримували та утримують відмовників. Вони перебувають на Луганщині, зокрема в Зайцевому, Перевальську (колишня колонія 15), Рубіжному, Кремінній, а також на Донеччині: у Завітному Бажанні, Докучаєвську та Старомлинівці.

photo_2022-11-10_06-57-45.jpg

Підвал у Старомлинівці

За словами видання, в підвалі у Зайцевому утримують уже близько 300 мобілізованих РФ за відмову вертатися на передову. Про це журналістам розповіли рідні затриманих.

«Чоловік каже, що їх там уже близько 300 людей. Постійно підвозять нових людей. Це великий підвал у Будинку культури у Зайцевому. Годують один раз на день: одна сухпайка на 5-6 осіб. Постійно погрожують», – розповіла ASTRA дружина одного з утримуваних.

Зайцеве – село у Сватівському районі Луганської області, воно міститься практично на кордоні з Білгородською областю РФ. До найближчого російського населеного пункту Солонці – 22 кілометри. Рідні мобілізованих уже їздили до Зайцевого, щоб знайти підвал, де тримають чоловіків, але на КПП їх завернули, заявивши, що для в'їзду в населений пункт потрібна перепустка.

У розпорядженні ASTRA є ПІБ 43 чоловіків, які, ймовірно, утримуються в підвалі Зайцевого.

Тетяна Васильєва – дружина Алєксандра Васильєва, якого утримують у Зайцевому, розповіла, що її чоловіка мобілізували 25 вересня і через місяць відправили на передову.

"Він у складі 27 мобілізованих потрапив під мінометний обстріл з боку ЗСУ. Були знищені їхні особисті речі, були поранені та вбиті. Вони всі відступили в район населеного пункту Сватове, де знаходиться командування (Кантемірівська дивізія, Ямпільський полк 423). Їх не пустили до військової частини. Назвали «свинями» і казали, що вони не гідні їжі, не годували, виганяли назад на передову. Усе це робилося за наказом і у присутності полковника Рум'янцева В.В., заст. командира 1-ї танкової армії з ВПР.

На околиці Сватового вони знайшли покинутий будинок, куди приїхав полковник Рум'янцев разом із військовою поліцією, вигнав усіх із дому до лісу. Їх протримали в лісосмузі цілу добу, приставили до них військову поліцію. Рум'янцев наказав стріляти на ураження, якщо хтось посміє покинути це місце.

Рум'янцев систематично ображав їх, відмовляв пораненим у наданні медичної допомоги, погрожував судом. 4 листопада змусив хлопців написати рапорти про те, що вони відмовляються повертатися на передову. Інші рапорти від них він просто рвав, хоча вони просили забезпечити їх повним обмундируванням та провести належне навчання, якого вони ніде не проходили. Мого чоловіка, Васильєва Олександра Миколайовича, 5 листопада 2022 р. разом із рештою хлопців роззброїли та відвезли у невідомому напрямку (за словами водія, село Зайцеве)», — розповіла Тетяна Васильєва.

Дружина іншого мобілізованого, якого утримують у підвалі Завітне Бажання Донецької області, розповіла, що їй видали документ з офіційним попередженням про «дискредитацію армії» після того, як вона почала вимагати витягнути чоловіка з підвалу.

"До військовослужбовців, які підписали рапорти з відмовою воювати, неодноразово приїжджали офіцери різних звань, проводили бесіди. Проте, переконавшись, що умовляння не діють, командування перейшло до погроз: «Ми розстріляємо вас і скинемо в одну яму, а родичам повідомимо, що ви зникли безвісти».

На сьогодні продовжується незаконне утримання військовослужбовців у підвалі, підстав насильницького утримання їм не повідомляють, називають зрадниками та погрожують розстрілом", — розповіла жінка.

війна мобілізація РФ окуповані території

Знак гривні
Знак гривні