Електронний сервіс «ДроваЄ» – це повні дрова. Журналісти спробували скористатися

Журналісти проєкту "Наші гроші" протестували новостворений державний онлайн-магазин дров для населення, розробка якого коштувала понад 449 тис. грн. ТЕКСТИ наводять ключові висновки розслідування.

Своє замовлення – один кубометр дров (максимум один користувач може замовити 15 «кубів») – "Наші гроші" зробили у найближчого, Львівського лісгоспу, відстань до якого менш ніж десять кілометрів.

«Неколоті дрова» (по суті – шматки колод) мали обійтися журналістам у 1005 гривень за кубометр. Одразу ж після замовлення на електронну пошту прийшло відповідне сповіщення, у якому також було сказано: дрова містилися в «камерній сушці».

Невдовзі виявилося, що історія з камерною сушкою була просто глюком системи. Журналістам подзвонили з лісгоспу і повідомили – забрати своє замовлення вони зможуть орієнтовно… через два місяці. До того ж забирати дрова слід не в лісгоспі, а прямо з ділянки, де їх рубатимуть. Вантажити теж треба буде самому.

"Враховуючи, що наше замовлення – «неколоті дрова» – це колоди довжиною в 1,5-2 метри, то… то, найімовірніше, труднощі після замовлення можуть виникнути у переважної більшості клієнтів", – зазначають автори розслідування.

drovavap.png

Ілюстрація: "ДроваЄ"

Згодом журналісти зробили замовлення вже у Стрийському лісгоспі, що за 70 кілометрів від Львова. Там повідомили, що забрати замовлення можна вже зараз, але з «верхнього складу», тобто везти їх довелося б з гори.

"Оскільки ми так і не придумали, як і чим вивезти двометрові колоди з гори, від замовлення довелося відмовитися. Зробили ми також і третю спробу, замовивши три кубометри дров вже за суттєво вищою ціною – по 1622 гривні за куб. Їх хоча б можна було забрати з «нижнього складу», але вони теж вологі. Тобто, нормально грітися ними відразу не вийшло б. Плюс, і тут нас також попередили про те, що про доставку і вантажників нам варто подбати самостійно", – описують свій досвід розслідувачі.

Вони зазначають, що попит на дрова нині є шаленим. Лише за менш як десять днів роботи магазину лісгоспи по всій Україні отримали понад 5 тисяч замовлень на понад 43 тисячі кубометрів дров.

Але одразу з’явилася і проблема – у лісгоспів насправді немає достатньої кількості транспорту для перевезення дров. Тож доставку можуть запропонувати лише кілька лісгоспів на Львівщині. Наприклад, зараз система показує, що доставити можуть Бродівський, Сколівський та Славський лісгоспи. В інших областях все ще складніше, тут можуть пропонувати доставку аж за 200-300 кілометрів.

Державне агентство лісових ресурсів вже публічно оголосило, що проблема є і вони шукають партнерів із доставки дров, а вину за історії «із дровами з гори» перекладають на лісгоспи: «Ресурс «ДроваЄ» – це додатковий майданчик, через який ви зможете ознайомитися із асортиментом, який пропонують лісгоспи, цінами на продукцію, знайти найближче до себе підприємство, а також придбати дрова онлайн. Через інтернет-магазин ви напряму контактуєте саме з лісгоспом, який реалізує продукцію та відповідає за наповнення асортименту дров свого підприємства».

Заступник керівника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Юрій Громяк пояснює, що вони змушені продавати дрова не тільки зі складів, а там, де їх безпосередньо заготовляють, бо мають великі замовлення для забезпечення громад. Наприклад, лише Львів замовив 13 тисяч кубометрів. І взагалі, за словами Громяка, покупці, які погоджуються забирати дрова безпосередньо з лісу, таки є.

Святослав Павлюк, виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України», пояснює, що теплоутворність вологих дров на 30-40% нижча, аніж у сухих. Перевагою вологих дров є хіба те, що їх легше колоти. Експерт наголошує на ще одній проблемі. Навіть якщо ви замовите вологі дрова, то під час спалювання отримаєте багато диму, який забруднюватиме повітря.

Павлюк рекомендує замість мокрих дров купувати пелети в гранулах. Їхньою перевагою є те, що ви точно знаєте їхню калорійність і купуєте масу палива, а не якийсь там об’єм дров, які невідомо, як склали.

енергокриза державні сервіси дрова

Знак гривні
Знак гривні