NASA запустило місію Artemis I на Місяць (ФОТО, ВІДЕО)

У середу, 16 листопада 2022 року, зі стартового комплексу Космічного центру Кеннеді у штаті Флорида стартувала ракета-носій NASA з космічним апаратом "Оріон" у рамках льотних випробувань місії "Артеміда І" (Artemis I).

Про це йдеться у пресрелізі NASA.

Зазначається, що місія NASA "Артеміда I" є першим комплексним льотним випробуванням систем дослідження далекого космосу агентства: космічного корабля "Оріон", ракети Space Launch System (SLS) та наземних систем.

Після успішного запуску найпотужнішої у світі ракети-носія SLS космічний корабель NASA "Оріон" прямує до Місяця в рамках програми "Артеміда". Ракета SLS, на борту якої містився "Оріон" без екіпажу, стартувала в середу о 8:47 за Києвом. Запуск є першим етапом місії, в ході якої планується, що "Оріон" пролетить приблизно 65 000 км за межі Місяця і повернеться на Землю протягом 25,5 днів.

Відома як "Артеміда I", ця місія є важливою частиною програми NASA з дослідження Місяця і Марса, в рамках якої агентство проводить дослідження на благо людства. Це важливе випробування для агентства перед польотом астронавтів місії "Артеміда II".

"Це неймовірне видовище – бачити, як ракета NASA Space Launch System і космічний корабель Orion вперше стартують разом. Цей політ без екіпажу випробує Оріон на межі можливостей у суворих умовах далекого космосу, допомагаючи нам підготуватися до дослідження Місяця і, зрештою, Марса", сказав адміністратор НАСА Білл Нельсон.

nhq202211160203.jpg

Як пише Reuters, SLS, яка вважається найпотужнішою і найскладнішою ракетою у світі, є найбільшою новою системою вертикального запуску, яку НАСА побудувало з часів "Сатурна V" епохи "Аполлона".

Хоча на борту не було людей, "Оріон" перевозив імітований екіпаж з трьох манекенів, оснащених датчиками для вимірювання рівнів радіації та інших стресів, який відчували б астронавти в реальному житті.

Головна мета – перевірити міцність теплового екрана корабля "Оріон" під час входу в атмосферу Землі на швидкості 39 429 км на годину, що в 32 рази перевищує швидкість звуку, при поверненні з місячної орбіти.

Космічний корабель також має випустити корисне навантаження з 10 мініатюрних наукових супутників, які називаються CubeSats, в тому числі один, призначений для картографування великої кількості покладів льоду на південному полюсі Місяця, де "Артеміда" прагне в кінцевому підсумку висадити астронавтів.

Очікується, що капсула повернеться на Землю і приземлиться у морі 11 грудня.

Якщо місія буде успішною, політ Artemis II з екіпажем навколо Місяця і назад може відбутися вже у 2024 році, а ще через кілька років NASA планує висадити астронавтів на Місяць, зокрема першу жінку, яка ступить на місячну поверхню.

дослідження Місяця наса

Знак гривні
Знак гривні