Швеція надасть найбільший пакет допомоги, зокрема системи ППО

Швеція надасть Україні найбільший пакет військової допомоги від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомив прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон, інформує "Мілітарний".

До пакета допомоги обсягом 3 мільярди крон (287 мільйонів доларів) входять системи протиповітряної оборони, а також боєприпаси й інше озброєння, яке просила надати Україна.

“Це більший пакет військової підтримки, ніж усі вісім попередніх пакетів разом узятих. Це найбільше, що ми зробили, і ми точно дотримуємося українського списку пріоритетів того, що вони самі думають, що їм зараз потрібно“, – сказав Ульф Крістерссон під час пресконференції.

Засоби ППО Швеції

На озброєнні війська Швеції є зенітна самохідна установка (ЗСУ) CV9040 AAV.

Вона має 40-мм гармату зі збільшеним кутом піднесення, а також радар PS-95. Також ЗСУ оснащена системою управління вогнем UTAAS і системи управління ППО LuLIS.

photo_2022-11-16-11.03.34.jpeg

Сухопутні війська Швеції закупили 25 таких установок. Вони слугують штатним засобом ППО танкових і механізованих батальйонів – кожен з яких включає взвод із трьох ЗСУ. У 2016 році був укладений договір про модернізацію 16 установок.

Наймасовіший засіб ПЗРК у Сухопутних військах Швеції – ПЗРК RBS 70. Він розроблений в 70-х роках, користується великою популярністю у світі, до нього виготовлено близько 18 тисяч ракет. Розвиток комплексу триває і зараз.

Водночас Сухопутні війська Швеції не купують його найновіші модифікації. Натомість Стокгольм обрав мобільний ЗРК IRIS-T SL. У ньому використовуються адаптовані ракети “повітря-повітря”.

Швеція замовила ЗРК у варіанті з ракетами SLS – дальність 10 км, висота ураження цілі – 5 км. Також IRIS-T SL може використовувати ракети SLM – їхня дальність 40 км, висота ураження – 20 км.

Військові Швеції використовують ЗРК на гусеничному шасі Bv 410. Також встановлено шведський радар – Giraffe AMB.

Також Швеція має кілька комплексів американські ЗРК Hawk.

Після агресії Росії проти України у 2014 році Швеція почала процес оновлення системи ППО. У серпні 2018 року уряд країни схвалив закупівлю чотирьох батарей ЗРК Patriot.

україна-швеція військова допомога західна зброя

Знак гривні
Знак гривні