Літак НАТО відстежив ракету, що впала в Польщі – CNN

Напередодні у польському Пшеводові було зафіксовано падіння ракети, внаслідок чого сталися вибухи. Подія спричинила жваві обговорення у владних колах країн Європи та НАТО. В МЗС Польщі офіційно заявили, що інцидент відбувся через падіння ракети російського виробництва, але не підтвердили, що запуск було здійснено з території РФ.

Як повідомляє CNN, рух ракети вдалося простежити літаку НАТО, який спостерігав за територією України 15 листопада. Також президент США Байден зазначив, що ведеться розслідування, але він сумнівається, що ракета запущена з території Росії. Твіттер-акунт Ukraine Weapons Tracker, який відстежує зброю у війні в Україні стверджує, що суlючи з уламків на територію Польщі впала ракета ПВО С-300.

За словами військового представника Альянсу, літак НАТО, що пролітав у вівторок над повітряним простором Польщі, відстежив ракету, яка впала в країні. Інформацію з радіолокаційними слідами було надано НАТО та Польщі.

Представник Альянсу не повідомив, ані хто запустив ракету, яка була відстежена в Польщі, ані звідки вона була випущена.

Як пише Reuters, лідери країн НАТО та інші світові лідери зустрінуться сьогодні після того, як ракета російського виробництва впала на Польщу, яка є членом НАТО, внаслідок чого загинули двоє людей.

Це вже спричинило неабияке занепокоєння, що війна РФ проти  України може перекинутися за її кордони.

Росія очікувано  заперечувала свою відповідальність. МЗС Польщі повідомило, що ракета впала у вівторок о 15:40. у Пшеводові, селі на сході Польщі приблизно за 6 кілометрів від кордону з Україною. Варшава ж планує активізувати дію пункту 4 Північноатлантичного договору, що передбачає консультації між сторонами щоразу, коли, виникне загроза територіальній цілісності якоїсь із них. 

Житель атакованого селища, який захотів залишитися анонімним, сказав, що двоє жертв були чоловіками, які перебували поблизу майданчика для зважування зерна.

Заява міністерства є наразі найдокладнішим коментарем Польщі по ситуації. США  та західні союзники заявили, що ведуть розслідування.

Двоє європейських дипломатів заявили, що Польща вимагала зустрічі НАТО відповідно до статті 4 договору для консультацій між союзниками. Польща також посилює бойову готовність деяких військових частин, заявив польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький.

На зустрічі лідерів G20 (G20) в Індонезії офіційний представник Білого дому заявив, що президент США Джо Байден скликав зустріч лідерів щодо вибуху та загибелі людей у ​​східній Польщі.

Як повідомляє CNN, серед учасників зустрічі були помічені канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Еммануель Макрон, прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, прем’єр-міністр Японії Кісіда Фуміо, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та голова Європейської ради Шарль Мішель.

16 листопада для обговорення ракетного обстрілу Росією території України та Польщі збереться на засідання Рада Безпеки ООН.

За матеріалами: ZN.ua.

ескалація польща росія терорист ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні