Навіщо Кремль спланував нову масовану атаку і чому Росія сповільнить обстріли інфраструктури, – ISW

Попри те, що російські війська завдали наймасштабнішої атаки з початку повномасштабної війни, вони будуть змушені сповільнити темпи своєї кампанії проти критично важливої української інфраструктури.

Про це йдеться у свіжому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що російські війська завдали наймасштабніших з початку повномасштабної війни ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури у Києві, а також у Рівненській, Житомирській, Львівській, Хмельницькій, Дніпропетровській, Полтавській, Вінницькій, Одеській, Кіровоградській, Черкаській, Волинській та Харківській областях.

Інститут припускає, що російські військові, ймовірно, використовували значну частину наявних у них систем високоточної зброї під час скоординованих ракетних ударів 15 листопада.

Експерти відзначають: збільшення відсотка збитих Україною ракет свідчить про покращення української протиповітряної оборони протягом останнього місяця, і український Генеральний штаб пов'язує це покращення з ефективністю систем протиповітряної оборони, наданих Заходом.

ISW також оцінює, що російські війська значно виснажують свої запаси високоточних систем озброєння і, ймовірно, будуть змушені сповільнити темпи своєї кампанії проти критично важливої української інфраструктури.

В огляді також йдеться про те, що польські офіційні особи оголосили, що ймовірна "ракета російського виробництва" впала на території Польщі в межах шести кілометрів від міжнародного кордону з Україною. Західні офіційні особи поки що не зробили остаточних заяв щодо цього інциденту й ISW продовжуватиме стежити за розвитком ситуації.

"Кремль підготував сьогоднішню масовану ракетну кампанію до того, як президент України Володимир Зеленський представив свою мирну пропозицію з 10 пунктів на саміті G20 15 листопада. Зеленський повторив, що Україна буде вести переговори з Росією, якщо Кремль повністю виведе свої війська з України, відновить територіальну цілісність України та забезпечить покарання за воєнні злочини серед інших положень щодо ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки.

Кремль, ймовірно, навмисно спланував масовану ракетну кампанію по Україні напередодні виступу Зеленського на саміті "Великої двадцятки", враховуючи, що ракетна кампанія в декількох напрямках вимагає значної військової підготовки. Неможливість розпочати таку масовану атаку в короткі терміни підкреслює незацікавленість Кремля у створенні підґрунтя для переговорів з Україною", – зазначають американські аналітики.

В ISW додають, що офіційний наратив Кремля навколо саміту G20 ще раз підтверджує незацікавленість Росії в перспективі мирних переговорів з Україною.

Основні висновки

обстріл інфраструктури масована атака росія терорист

Знак гривні
Знак гривні