Як артилеристи ЗСУ вражають цілі снарядами Excalibur з САУ Krab (ВІДЕО)

Українські військові уражають ворожі цілі високоточними снарядами M982 Excalibur за допомогою переданих Україні польських САУ Krab.

Про це йдеться в сюжеті Current Time (проєкт Радіо Свобода), повідомляє "Мілітарний".

Журналісти оприлюднили відео роботи українських артилеристів на Луганському напрямку.

У сюжеті розповідають, що після виявлення цілі – російських САУ “МСТА-С”, артилеристи використовують саме снаряд M982 Excalibur, щоб точно вразити ворожу артилерію.

Військові розповідають, що застосували чотири снаряди по російських САУ та говорять про результативність.

“Було застосовано 4 штуки, по самохідних установках противника – це 2С19 (“МСТА-С”, – ред.). Ну, в принципі було успішно – 2 влучення і два влучення три метри від гармати, – каже український військовий.

Крім того, журналісти стверджують, що саме ця установка зробила найбільше пострілів з усіх переданих Україні САУ Krab. З неї уже випустили 3,5 тисячі снарядів, хоча ресурс ствола заявлений лише на 1,5 тисячі пострілів.

Водночас у виданні Defence 24 наголошують, що раніше не було фактичного підтвердження використання на польських САУ високоточних M982 Excalibur.

Використання цих снарядів фіксували на причіпних гарматах M777 зі стволами 39 калібру. Це збільшувало дальність ураження з 30 до 40 км.

А от на САУ Krab, яка має довжину ствола 52 калібри, M982 Excalibur збільшує  дальність ураження на понад 50 км. При цьому заявлена дальність польської самохідної артустановки – до 40 км.

Автори Defence 24 підкреслюють, що застосування M982 Excalibur на САУ Krab свідчить про широкі можливості польської установки відповідно до стандартів НАТО. У польському війську зазвичай використовують звичайні боєприпаси калібру 155 мм.

01-18.jpg

САУ Krab. Фото: Угруповання Об’єднаних сил

Сьогодні відомо про передачу Україні 18 самохідних артилерійських установок Krab. Також у червні з’явилася інформація про замовлення ще 30 таких САУ.

При виробництві САУ використовується ліцензійна башта від британської гаубиці AS90, як шасі обрано південнокорейську платформу від САУ K9 Thunder. Виробляє AHS Krab компанія Huta Stalowa Wola.

Excalibur.png

Снаряд M982 Excalibur

За інформацією Пентагону, Україна отримала від США три тисячі боєприпасів M982 Excalibur. Також про передачу цих снарядів заявляла Канада.

M982 Excalibur — це 155-мм високоточний керований боєприпас, який використовує GPS та інерціальну системи для наведення на задану ціль. Також боєприпас має збільшену дальність враження.

військова допомога західна зброя артилерія зсу

Знак гривні
Знак гривні