ЗСУ звільнили понад половину територій, захоплених Росією після 24 лютого (КАРТА)

Збройні Сили України звільнили вже більш ніж половину територій, які Росія захопила після 24 лютого 2022 року.

До таких висновків дійшов OSINT-дослідник DefMon, який з перших днів війни укладає карти бойових дій в Україні, інформує "Мілітарний".

За його розрахунками, після зачистки правого берега Дніпра ЗСУ сумарно звільнили 52,5% окупованих з лютого 2022-го територій.

Станом на 14 листопада 2022, за оцінкою DefMon, українські сили звільнили майже 78 тис. км² своєї території.

Fhgdh_yagAAsHo-.jpg

Під російською окупацією залишається майже 71 тис. км², зайнятих після 24 лютого. До цієї території входять кілька населених пунктів Миколаївської області (села Очаківської громади на Кінбурнській косі), лівобережна частина Херсонщини, окупована частина Запорізької області, деякі населені пункти Харківщини та території Донбасу.

Загалом під російською окупацією включно з ОРДЛО (окуповані території Донецької та Луганської областей за лінією розмежування до 24.02) та АР Крим залишається до 120 тис. км². Це майже 20% території України.

Дослідник зазначає, що росіянам на піку окупаційної кампанії вдалося зайняти майже 200 тис. км² (разом з ОРДЛО і Кримом).

Загалом ЗСУ в ході контрнаступу звільнили 39% усіх окупованих територій.

Документувати реальну ситуацію за відкритими даними непросто, тому ці розрахунки можуть бути досить приблизними, проте вони відображають загальний стан речей.

Ключовими етапами звільнення території України стали: витіснення росіян з-під Миколаєва; вихід ЗС РФ під загрозою розгрому й оточення з-під Києва, а також всієї території Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей; виграна битва за Харків; вибиття росіян з острова Зміїний; Балаклійсько-Куп’янська офензива; звільнення Святогірська та Лимана і перехід в наступ на Сватове-Кремінну; звільнення Херсона.

карти контрнаступ зсу звільнення територій

Знак гривні
Знак гривні