Успіх України на Херсонщині більш вражаючий, ніж на Харківщині. Як далі діятимуть ЗСУ і армія РФ, – огляд ISW

Після визволення західної частини Херсонщини активні бойові дії не підуть на спад, а, навпаки, посиляться. Зараз перевага на боці Україні, тож її партнерам слід допомогти ЗСУ скористатися своїм імпульсом в сприятливих для Києва умовах.

Про це у свіжому звіті пише Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що росіяни не створюють умов для послаблення бойових дій до кінця осені та взимку, а навпаки, розпочинають новий наступ у Донецькій області. Українці, найпевніше, використають бойову міць, отриману після звільнення західної частини Херсонщини, для посилення свого контрнаступу в Луганській області або для відкриття нового контрнаступу в інших місцях.

"Зараз не час сповільнювати надання допомоги чи наполягати на припиненні вогню або переговорах, а скоріше час допомогти Україні скористатися своїм імпульсом в умовах, які сприяють Києву, а не Москві.

Україна здобула важливу перемогу в кампанії зі звільнення західної частини Херсонської області, кульмінацією якої стало виведення російських військ, завершене 11 листопада. Президент Росії Путін був сповнений рішучості утримати цю ключову територію, окупація якої дозволила б йому відновити вторгнення в неокуповану Україну з позицій на західному березі Дніпра.

Кремль залучив до оборони західної Херсонщини значні російські сили, зокрема дефіцитні для армії РФ елітні повітряно-десантні підрозділи. Він також направив підкріплення, сформовані з нещодавно мобілізованих резервістів. Ці сили окопалися і завзято боролися, щоб утримати свої позиції, зазнавши при цьому численних втрат", – пишуть експерти американського аналітичного центру.

У ISW додають, що успіх України, попри цю російську рішучість і виділення дефіцитних елітних підрозділів, багато в чому навіть більш вражаючий, ніж її перемога в Харківській області в середині вересня.

315197785_457441053235645_3965493799118625706_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

"Путін, ймовірно, дозволив Суровікіну вивести війська з частини Херсонщини за умови, що з допомогою виведених підрозділів і новоприбулих мобілізованих він візьме решту Донецької області. Це спостереження голови Українського центру оборонних стратегій Андрія Загороднюка є найімовірнішим поясненням відновлення інтенсивності російських наступальних операцій спочатку навколо Бахмута, а потім на південний захід в районі Вугледара, яке розпочалося у кінці жовтня.

В іншому випадку ці наступальні зусилля мають мало оперативного сенсу. Вони перебувають далеко від оперативно важливих місць, окрім Бахмута, і були розпочаті у важких погодних умовах недостатньо підготовленими мобілізованими військовослужбовцями до того, як російське командування в цьому районі накопичило достатню бойову силу для проведення вирішальних операцій", – йдеться в огляді.

Експерти Інституту вивчення війни прогнозують, що найближчими тижнями російські війська активізують наступ на Донеччині, і ЗСУ доведеться значно посилити свою присутність на цьому напрямку.

"Росіяни навряд чи досягнуть значних успіхів в оперативному плані, попри їхні зусилля, хоча з часом вони можуть захопити Бахмут ціною величезних втрат. Російські мобілізовані військовослужбовці показали себе недостатньо підготовленими, погано оснащеними й дуже неохоче воюють.

Вони не прибувають згуртованими підрозділами, а радше скеровуються переважно як індивідуальні або невеликі підрозділи для заміни частин, які воювали без відпочинку протягом дев'яти місяців, зазнали руйнівних втрат у людях і техніці, і самі значною мірою деморалізовані", – пояснюють аналітики.

За їхніми словами, збірна "солянка" з регулярних військ ЗС РФ, "мобіків", кадирівців, вагнерівців і добровольчих батальйонів матиме значно меншу ефективну бойову міць, ніж угруповання регулярних частин аналогічної чисельності.

"Україна також, вочевидь, передислокує війська із херсонського напрямку в інші райони для проведення як оборонних, так і контрнаступальних операцій. ЗСУ можуть спробувати переслідувати росіян через річку Дніпро в різних точках, але навряд чи зроблять це, оскільки логістика підтримки українського угруповання на східному березі є дуже складною.

Тому ЗСУ, найпевніше, закріплять свій контроль над західним берегом, залишать там достатньо військ, щоб стримати будь-яку спробу росіян знову перетнути річку, і перерозподілять сили на інші напрямки. Російський наступ у Донецькій області вимагатиме від ЗСУ відвернути частину сил на оборону в цьому районі, але ЗСУ, ймовірно, спрямує принаймні частину відновленої бойової потужності або на посилення свого контрнаступу в Луганській області, або на початок нового контрнаступу в іншому місці", – йдеться у звіті.

У ISW підсумовують, що припинення або тривале уповільнення бойових дій протягом наступних кількох місяців є дуже малоймовірним.

"Росіяни явно не намагаються створити та зміцнити оборонні позиції по всій лінії фронту, а скоріше відновлюють наступальні операції в Донецькій області. Українці майже напевно продовжуватимуть свої контрнаступальні операції, які вже ведуться. Обидві сторони навряд чи припинять бойові дії взимку. Бойові дії, найімовірніше, посиляться, ніж послабляться зі зниженням температури,– пишуть експерти.

315593307_457913439855073_6010664025418250262_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Американські аналітики наголошують, що будь-яка спроба перемир'я або припинення бойових дій в цей час буде на користь Росії. Припинення вогню насамперед вигідне Путіну, який мав би визнати, що йому потрібен час на відновлення виснажених військ і адаптації до війни резервістів.

"Той факт, що Путін продовжує підганяти своїх генералів до наступу за цих обставин, є серйозною помилкою з військової точки зору. Це, ймовірно, пов'язано з тими психологічними факторами, які змусили Путіна віддати наказ про вторгнення, але також і з його потребою продемонструвати свою жорсткість фракції "яструбів", очолюваній, принаймні публічно, фінансистом вагнерівців Пригожиним. Тому Путін навряд чи буде прагнути припинення вогню, якщо воно не супроводжуватиметься величезними українськими або міжнародними поступками.

Україна та її партнери мають скористатися помилкою Путіна, продовжуючи контрнаступ за обставин, набагато більш сприятливих для Києва, ніж для Москви.

Українцям та Заходу слід докласти всіх зусиль для якнайшвидшого звільнення окупованих після 24 лютого територій. Імпульс є важливим фактором у війні. Україна має його зараз. Київ та його партнери повинні максимально використати його", – наголошують аналітики ISW.

стратегія хід війни тактика зсу армія РФ

Знак гривні
Знак гривні