Журналістів CNN та SkyNews позбавили акредитації через репортажі з Херсона (ВІДЕО). Чому це шкідливий крок

Низку журналістів іноземних медіа позбавили акредитації через репортажі зі звільненого Херсона.

На офіційній Facebook-сторінці Генерального штабу ЗСУ в неділю з’явилося повідомлення, що "низці представників ЗМІ, які порушили правила роботи у районі ведення бойових дій, скасовано дозвіл на роботу, а їхні прескарти визнані не чинними".

"Нещодавно деякі представники ЗМІ, ігноруючи наявні заборони та застереження, без погодження з відповідними командирами та службами зв’язків з громадськістю військових частин здійснювали інформаційну діяльність в місті Херсон ще до завершення стабілізаційних заходів. 

Такі дії є грубим порушенням вимог наказу Головнокомандувача Збройних сил України №73 від 03.03.2022, а також відповідних розпоряджень військового командування", – йдеться у повідомленні.

У Генштабі не назвали конкретні медіа, журналістів яких позбавили акредитації.

Джерела «Детектора медіа» повідомляють, що дозвіл на роботу скасували щонайменше шістьом журналістам знімальних груп, зокрема CNN та SkyNews. Окрім них в Херсоні після звільнення також працювали знімальні групи Суспільного та Hromadske. Також в ефірі каналу «Рада» було включення з Херсона. 

Раніше про намір позбавити акредитації журналістів CNN та SkyNews повідомила речниця ОК «Південь» Наталія Гуменюк.

Як пише експерт зі стратегічних комунікацій й аналітик Ігор Соловей, позбавлення акредитації – підозрілий і шкідливий крок, адже журналісти CNN і SkyNEWS підірвали світовий інформаційний простір своїми включеннями зі звільненого Херсона.

"Вчорашні репортажі іноземних медіа внесли величезний вклад у нашу перемогу. Вони не "паркетні", а справжні й емоційні – тому облетіли весь світ. Світ, де все частіше звучать заклики до нас не відвойовувати території, а "порішати" з путіним за столом перемовин... Світ, де лунають заклики переставати давати нам зброю... І ці сюжети завдали потужного удару по таких "путінферштеєрах".

Тому дуже підозріло, що в нас ще залишився хтось, хто не розуміє, наскільки це важливо для України".

Доповнено:

Українські та іноземні журналісти й медійні організації оприлюднили заяву, адресовану президенту Зеленському, головнокомандувачу ЗСУ Залужному і міністру оборони Резнікову, з вимогою повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні.

Крім того, журналісти вимагають провести внутрішнє розслідування “непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК “Південь” і загалом комунікаційного сектору Міністерства оборони України та прийняти відповідні кадрові рішення”.

"Репортажі українських і закордонних журналістів, зроблені у звільненому Херсоні, стали величезним вкладом у нашу перемогу. Весь світ облетіли кадри колег із CNN, SkyNews та інших провідних іноземних та українських медіа. Вони засвідчили радість, із якою херсонці зустрічають українську армію, спростовуючи тим самим брехню російської пропаганди. Їхні матеріали є також надважливими документами української історії, яка твориться зараз. 

Натомість комунікаційні структури МО, які не спромоглися побудувати механізм допуску журналістів, вирішили просто заборонити абсолютно всім журналістам працювати, посилаючись на небезпеку перебування в щойно звільненому місті", – йдеться у заяві.

З вимогою повернути акредитацію українським та закордонним медійникам, які висвітлювали події в Херсоні одразу після звільнення, звернувся до міністра оборони Резнікова уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

"Контроль доступу медіа в умовах війни потрібен. Це міжнародний стандарт. Однак недостатньою є комунікація з міжнародними медіа, задача яких давати оперативну інформацію з місця подій для того, щоб громадяни країн-партнерів на власні очі побачили задля чого працює зброя та гуманітарні програми, які фінансуються з податків" – заявив Лубінець.

херсон медіа акредитація звільнення херсонщини

Знак гривні
Знак гривні