Режим Лукашенка оголосив гасло «Жыве Беларусь» нацистським

Міністерство внутрішніх справ Білорусі внесло до переліку забороненої нацистської символіки й атрибутики вигук «Жыве Беларусь» і відповідь «Жыве». Постанова опублікована на національному правовому порталі РБ.

Про це повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Режим Лукашенка вважає гасло «Жыве Беларусь/Жыве» «колабораціоністським вітанням» і «символом 30-ї гренадерської (піхотної) дивізії Ваффен-СС». При цьому уточнюється, що його супроводжує підняття правої руки з розпрямленою долонею. У документі не йдеться про те, чи вважатиметься нацистським вигук без піднятої правої руки.

Вказано, що ініціатором заборони став прибічник режиму Лукашенка, історик та депутат Палати представників Ігор Марзалюк. Він заявляє, нібито «Жыве Білорусь» – калька із нацистського «Зіг хайль».

При цьому, як зазначає білоруська служба, автором гасла «Жыве Беларусь» вважається класик білоруської літератури Янка Купала. Ці слова є в одному з його віршів, написаному 1907 року.

2EB2D1A4-2EFD-4053-986F-3A36CE3D45EF_w650_r0_s.webp

Ілюстрація: білоруська служба Радіо Свобода

Ще до Першої світової війни гасло набуло популярності серед білоруської національної інтелігенції.

Під час Другої світової війни гасло «Жыве Беларусь» використовували незалежно від політичних поглядів, зокрема й загони радянських партизанів та підпільні друкарні.

55844582-0202-4a7a-babf-6764d9d74c43_w650_r0_s.webp

Ілюстрація: білоруська служба Радіо Свобода

Навіть у радянські часи використовувалася його трансформована форма – «Хай живе Радянська Білорусь».

Державні установи припинили використовувати гасло після приходу до влади Олександра Лукашенка, але воно стало популярним серед опозиції. А під час протестів 2020 року «Жыве Білорусь» вже лунало під час протестів проти режиму Лукашенка.

Режим Лукашенка послідовно продовжує боротьбу з національними символами. Після фактичної багаторічної заборони на використання біло-червоно-білого прапора і нещодавнього затримання чоловіка за слід на машині від наклейки з емблемою "Погоня", влада перейшла на патріотичне гасло.

союзники рф режим лукашенка білорусь диктатура

Знак гривні
Знак гривні