Відступ росіян з Херсона навряд чи є пасткою для ЗСУ, – ISW

Битва за Херсон не закінчена, але російські війська вступили в нову фазу – пріоритетом для них є організоване виведення своїх сил через Дніпро і затримка ЗСУ, а не намагання повністю зупинити український контрнаступ.

Про це йдеться у свіжому огляді Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що 9 листопада міністерство оборони Росії віддало наказ російським військам на правому березі річки Дніпро розпочати відведення на лівий берег 9 листопада.

"Міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу віддав наказ про відведення російських військ під час театралізованої телеконференції з командувачем ЗС Росії в Україні Сергєєм Суровікіним. Заяви Шойгу і Суровікіна знаменують початок поступового, бойового відходу російських військ через Дніпро на підготовлені позиції на східному (лівому) березі для збереження боєздатності російських підрозділів, включно з частинами 76-ї і 106-ї десантно-штурмових дивізій і 22-го армійського корпусу.

Суровікін, зокрема, заявив, що половина військ, виведених із західного (правого) берега Дніпра, буде передислокована в інші регіони України. Виведення всього російського контингенту через Дніпро займе певний час, і поки що незрозуміло, чи зможуть російські війська провести виведення у відносно організованому порядку під тиском України", – йдеться в огляді.

Аналітики ISW зазначають, що український контрнаступ на Херсонщині з серпня – скоординована кампанія з перехоплення, спрямована на те, щоб змусити російські війська відступити через Дніпро без необхідності великих наземних наступальних операцій з боку України, – вочевидь, увінчалася успіхом.

Kherson-Mykolaiv Battle Map November 9,2022.png

"Українські війська проводили цілеспрямовану та добре виконану кампанію з задання ударів по місцях концентрації російських військ, військових об'єктах та вузлах логістики по всій Херсонській області, щоб зробити подальше утримання російських позицій на західному березі неможливим без необхідності проведення масштабних та дорогих наземних маневрів для звільнення території.

Ця кампанія принесла свої плоди. Суровікін прямо визнав, що російські війська не можуть забезпечувати своє угруповання в Херсоні та прилеглих районах через українські удари по критично важливих російських лініях постачання. Російські джерела зазначили, що виведення військ є природним наслідком цілеспрямованих і систематичних українських ударів, які коштували російському угрупованню на західному березі його основних артерій постачання, що поступово зменшило їхню загальну силу і можливості", – пишуть експерти.

У ISW вважають, що російський відступ навряд чи є пасткою, що має на меті заманити українські війська у витратні бої під Херсоном, як припускають деякі українські та західні джерела.

"ISW раніше спостерігав багато ознак того, що російські війська, військові та економічні активи, а також окупаційні елементи неухильно відходять із західного берега Дніпра, а російські офіційні особи очікують і готуються до відходу у спосіб, несумісний з кампанією з обману та заманювання у пастку українських військ.

Російське командування, безумовно, намагатиметься сповільнити просування українських військ, щоб забезпечити впорядкований відхід, і деякі сили можуть залишитися, щоб затримати українські війська в самому Херсоні – але ці бої будуть засобом для досягнення мети виведення якомога більшої кількості російських підрозділів у належному порядку", – підсумовують експерти.

контрнаступ зсу звільнення півдня херсон Відступ росіян

Знак гривні
Знак гривні