Росія та Іран – це тривала загроза всім. Тому ці країни будуть розвалювати, – військовий експерт Рустамзаде

У перспективі Росія постарається взяти паузу, ввійти в переговорний процес, щоб через кілька років розпочати нові військові дії проти України. Але цивілізований світ це розуміє, тому Росії і її союзнику Ірану не дадуть можливості зберегти свою територію.

Про це в інтерв'ю ZN.ua розповів військовий аналітик Агіл Рустамзаде.

Коментуючи поточну ситуацію, Рустмзаде зауважує, що нинішньою хвилею мобілізації Росія частково заповнила пробіл у військах, але надалі вона навряд чи зможе втримати тимчасово окуповані території.

"У Росії немає ні сил, ні ресурсів озброїти й навчити ще 200 тисяч, зробивши з них боєздатні підрозділи. Я вважаю, що Росія другу хвилю мобілізації економічно не потягне. Та ось, скажімо, якщо до квітня-березня Росія зможе подолати економічний тиск і знайти зброю для цих 200 тисяч мобілізованих, то російська армія зможе ще певний час чинити активний опір. Якщо ж цієї проблеми не вирішать, українська армія отримає динаміку й буде ще швидше визволяти свою територію.

Я завжди казав, що ця війна закінчиться розколом Росії. Однак розуміння цього до самих росіян прийшло тільки зараз. Вони відчувають, що втрачають свою країну. Поки що не усвідомивши, що це проблема не тільки Путіна, а що вони всі під цим підписалися. Рівень підтримки війни в Україні коливається, за даними різних джерел, від 70 до 85%. Це колективна відповідальність росіян. Так, можуть бути якісь внутрішні чвари, розбірки, когось підніматимуть, когось — опускатимуть, але навряд чи навіть втрата Херсона приведе до істотних зрушень у свідомості росіян, у свідомості російської політичної еліти.

Найімовірніше, вони постараються взяти паузу, ввійти в переговорний процес, щоб, скажімо, через два-три або п'ять років розпочати нові військові дії. Але цивілізований світ це розуміє. Як і те, що такі країни-ізгої, як Росія та Іран, — це тривала загроза всім. Тому ці країни будуть розвалювати й не дадуть їм можливості зберегти свою територію. Їх будуть ділити. Тому в мене великі сумніви, що хтось примушуватиме Україну вести переговори з Росією", — каже Рустамзаде.

За його словами, нині головне для України втримати енергетичний фронт. Експерт зауважує, що попри те, що в Ірані глибока внутрішня криза й у перспективі двох тижнів — місяця Тегерану може бути не до постачання зброї РФ, уряд і громадськість України повинні готуватися до складної ситуації через руйнування Росією енергетичної інфраструктури. На думку Рустамзаде, допомогти подолати енергетичну кризу могла б децентралізація енергетики.

"Збільшення джерел постачання електрики може привести до децентралізації. Якщо, скажімо, якусь частину міста Києва постачає тільки одна теплова електростанція, то підключенням 10–15 потужних генераторів, які Захід уже став вам поставляти, ви знижуєте рівень уразливості інструментів для генерації. Тобто Росії треба буде вже знищувати не один об'єкт газотеплової електростанції, а 15–20 генераторів. Це набагато складніше.

Що ж стосується стратегічного паралічу, то нині Росія не в змозі цього зробити. У неї страшна перенапруга сил. Ця технологія передбачає знищення не тільки критичної інфраструктури. Є чотири кільця, і останнє — цивільне населення, якого зазвичай не чіпають. Але знищення трьох кілець призводить до того, що люди просто деморалізовані й готові до здачі.

Проте в Росії немає такої кількості ресурсів, щоб ударити зразу по всіх енергетичних вузлах. Вони нагромаджують 40–50 ракет, відстрілюються й потім знову чекають. Але 40 ракет замало, щоб знищити критичну інфраструктуру навіть Києва, не кажучи вже про всю Україну. А вони цього будуть прагнути, продовжуючи використовувати ракети та дрони-камікадзе", – каже Рустамзаде.

Військовий аналітик також проаналізував, як зараз Україна бореться з російськими ударами по міській інфраструктурі.

"Я ще не бачив відеокадрів, щоб дрони-камікадзе знищували зенітними гарматами або кулеметами в містах. У тому числі вашими ЗУ-23-2, які лежать на складах. Тому я вважаю, що ви все ще марнуєте дорогі ракети".

Експерт прокоментував й те, що, за інформацією ZN.ua, найближчим часом Україна отримає досить серйозний потік ППО, зокрема винищувачі F-16. 

"Я з самого початку розумів і казав, що F-16 дуже потрібні Україні. Можна було передбачити, що Росія почне бити по інфраструктурі. Літаки F-16 можуть купірувати загрозу дронів-камікадзе та крилатих ракет, – пояснив він. – У Росії вже зараз нестача балістичних ракет. "Іскандери" вони майже всі відстріляли, а те, що в них залишилося, — падає їм же на голову. Однак ще є до 10–15 штук "Кинджалів", якими вони битимуть по найбільш пріоритетних цілях. Так, винищувачі F-16 зможуть узяти на себе основне навантаження ППО".

Якщо звернутися до досвіду боротьби з Shahed-136 Саудівської Аравії, каже Рустамзаде, то саудити чергували в повітрі на винищувачах F-15 і збивали їх. Є контейнери оптичної розвідки, з допомогою яких вони озброювали свої літаки та спокійно знищували дрони. Тим самим шляхом так само вдавалося збивати дрони-камікадзе Ізраїлю. 

стратегія ППО розпад рф енергетичний фронт

Знак гривні
Знак гривні