«Укрнафта», «Мотор Січ» та інші стратегічні підприємства переходять під управління держави. Чомусь ними керуватиме Міноборони

Стратегічно важливі підприємства, які пов'язані з Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вячеславом Богуслаєвим та Костянтином Григоришиним, перейдуть у власність держави.

Про це повідомляє "Економічна правда".

6 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укртатнафта", АТ "Мотор Січ", ПрАТ "АвтоКрАЗ" та ПрАТ "Запоріжтрансформатор". Таким чином регулятор дозволив списання акцій вказаних підприємств з рахунків приватних осіб, у власність держави.

Перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк оприлюднив відповідне рішення Нацкомісії.

Зазначається, що підставою для нього є ухвалений у вересні закон "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану" та низка наказів Верховного Головнокомандувача ЗСУ.

"Там є і порядок компенсації: ст.11-12: "Компенсація за примусово відчужене майно в умовах правового режиму воєнного стану з наступним повним відшкодуванням його вартості здійснюється протягом п’яти наступних бюджетних періодів, правового режиму надзвичайного стану – протягом одного наступного бюджетного періоду після скасування правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за рахунок коштів державного бюджету", – написав Железняк.

Компаніям Коломойського в "Укрнафті" належить близько 42% акцій. Державі в особі НАК "Нафтогаз" до цього належали 50% плюс 1 акція. Власниками інших акцій є міноритарні акціонери. "Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією України.

В "Укртатнафті" Ігор Коломойський спільно з партнером Геннадієм Боголюбовим володіють близько 60%, все інше – НАК «Нафтогаз». Ключовим активом "Укртатнафти" є Кременчуцький нафтопереробний завод, який у травні вивели з ладу російські ракетні обстріли.

Донедавна власником "Мотор Січ" був В'ячеслав Богуслаєв, який у 2017 році продав 56% акцій компанії китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co Ltd. Через наявність порушень, зокрема щодо дотримання антимонопольного законодавства операції з акціями "Мотор Січі" були заблоковані, а згодом – арештовані. Богуслаєва в жовтні арештували, звинувативши у державній зраді.

Компанія "АвтоКрАЗ" входить в групу "Фінанси та кредит" олігарха-втікача Костянтина Жеваго. Підприємство займається виготовленням великовантажних автомобілів.

"Запоріжтрансформатор" – підприємство-банкрут, яке виробляє трансформаторне та реакторне обладнання. Його власником є Костянтин Григоришин.

Доповнено: Згодом стало відомо, що підприємства переходять в управління держави на час воєнного стану, а потім або будуть повернуті власникам, або їм виплатять компенсацію. Дивно, що керуватиме всіма компаніями Міноборони. Це ще можна зрозуміти у випадку КрАЗу чи "Мотор Січі" (хоча чому не Укроборонпром?), але зовсім не логічним виглядає те, що такими суто економічними підприємствами, як "Укрнафта", "Укртатнафта", та "Запоріжтрансформатор" займатимуться військові.

воєнний стан промисловість олігархи державна власність

Знак гривні
Знак гривні