Державний бюджет-2023: 43% всіх коштів підуть на армію та безпеку (ІНФОГРАФІКА)

У четвер, 3 листопада, Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про Державний бюджет України на 2023 рік». Він передусім спрямований на посилення оборони України.

Про це повідомляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Найперший пріоритет бюджету-2023 — забезпечення нашої перемоги. Тому 43% всіх коштів направляємо на армію та безпеку України. Це понад 1 трлн грн. Величезна сума, яка дозволить забезпечити необхідним наших героїв на фронті, — зазначив голова уряду.

photo_2022-11-03_14-53-31.jpg

За словами Шмигаля, другим пріоритетом буде соціальне забезпечення: пенсії, допомога внутрішньо переміщеним особам, субсидії, медицина й освіта. Сукупно це понад 30% видатків бюджету.

У бюджеті передбачено створення Фонду ліквідації наслідків збройної агресії Росії. Його ресурс становитиме 35 млрд грн. На підтримку бізнесу через Фонд розвитку підприємництва спрямовано 16 млрд грн.

photo_2022-11-03_14-53-32.jpg

"Попри війну, уряд не планує підвищувати податки. Натомість скорочуємо видатки на державний апарат більш ніж на 10 млрд грн", — повідомив прем'єр-міністр.

Власні доходи України наступного року складуть 1,3 трлн грн. Натомість видатки вдвічі більші – 2,6 трлн грн. Дефіцит у 38 млрд доларів розраховуємо переважно закривати завдяки підтримці наших міжнародних партнерів. Зокрема Євросоюзу, США та МВФ.

photo_2022-11-03_14-53-31 (2).jpg

Кабінет міністрів виокремив головне з виступу міністра фінансів Сергія Марченка під час презентації Державного бюджету на 2023 рік до другого читання:

Щодо макропоказників

Прогноз реального зростання ВВП у 2023 році скориговано на більш консервативні припущення темпів відновлення економіки (порівняно з попереднім прогнозом).

Також були враховані високі безпекові ризики та ризики, пов’язані із продовженням атак РФ на об’єкти енергетичної системи та інші об’єкти критичної інфраструктури України.

Прогноз реального зростання ВВП — 3,2 % замість попереднього прогнозу в 4,6 %.

Прогноз інфляції у 2023 році зменшено з 30 % до 28 % (у вимірі грудень до грудня).

Прогноз номінального ВВП на 2023 рік було скориговано на 120 млрд грн до  6 трлн 280 млрд гривень.

Більш оптимістичні очікування щодо фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів зумовили коригування припущення щодо обмінного курсу гривні до долара США.

На кінець року він становитиме 45,8 грн за дол. США (замість 50 грн за дол. США у попередньому прогнозі). Припущення щодо середньорічного значення обмінного курсу залишилось без змін (42,2 грн за дол. США).

Щодо доходів

Доходи проєкту державного бюджету на 2023 рік передбачено у сумі 1 трлн 330 млрд грн, у тому числі доходи загального фонду – 1 трлн 173 млрд грн та доходи спеціального фонду – 156 млрд гривень.

Доходи пропонується збільшити порівняно з першим читанням на 50 млрд грн, у тому числі за загальним фондом – на 26 млрд грн, а за спеціальним фондом – на 24 млрд гривень.

Основними факторами, які вплинули на перегляд прогнозу доходів до другого читання, є:

- врахування пропозицій, наведених у Бюджетних висновках Верховної Ради України;

- норми закону щодо змін до Податкового кодексу України стосовно ставок акцизного податку на пальне,

- а також скоригованих макропоказників.

За загальним фондом передбачено збільшення:

При цьому за загальним фондом планується зменшення:

За спеціальним фондом передбачено збільшення:

Дефіцит

При доопрацюванні проєкту держбюджету до другого читання було збільшено дефіцит на 17 млрд грн (до 20,6 % ВВП).

Дефіцит планується профінансувати шляхом збільшення зовнішніх запозичень. Відповідно на цю суму зросте обсяг державного боргу.

У результаті прогнозний обсяг державного боргу в еквіваленті у національній валюті передбачено в абсолютному значенні 6 трлн 423 млрд гривень.

Щодо видатків

Видатки державного бюджету до другого читання збільшено порівняно з першим читанням на 67 млрд гривень. Вони становитимуть 2 трлн 640 млрд грн, у тому числі загального фонду – 2 трлн 312 млрд грн та спеціального фонду – 328 млрд гривень.

Ресурс на національну безпеку й оборону порівняно з першим читанням не змінився та становить близько 50 % всього бюджету. Це 1 трлн  141 млрд грн або 18,2 % ВВП (загальний фонд – 1 трлн 6 млрд грн, спеціальний фонд – 115 млрд грн, державні гарантії – до 20 млрд грн).

Для розв'язання питань соціального та економічного характеру передбачено збільшення видатків державного бюджету, зокрема на:

- будівництво та ремонт громадських будівель, об’єктів критичної інфраструктури;

- забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та осіб, які втратили житло внаслідок бойових дій;

- закупівля шкільних автобусів та спеціального транспорту для закладів охорони здоров’я та комунальних підприємств;

Окрім того, здійснено перерозподіл видатків між розпорядниками бюджетних коштів та за окремими бюджетними програмами з метою їх оптимізації та урахування пропозицій народних депутатів.

Зокрема, передбачено нову бюджетну програму «Державний фонд регіонального розвитку» у сумі 2 млрд гривень.

оборона шмигаль держбюджет видатки

Знак гривні
Знак гривні