Окупанти створюють ефект повної евакуації: тотально грабують Херсон і зняли "триколори"

Російські військові грабують як помешкання жителів Херсона, так і підприємства захопленого міста.

Про це повідомила начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова, інформує проєкт Радіо Свобода "Новини Приазов'я".

«Розграбоване абсолютно усе майно в нашому місті, яке належало до комунальних підприємств, що забезпечували життєдіяльність нашого міста. Комунальне підприємство «Херсонміськводоканал», яке мало на своєму балансі велику кількість саме технічних засобів, машин, це все вивезено, нічого немає.

Така сама ситуація і підприємства «Херсонгаз». Воно повністю спустошене. Наш автопарк, який був поповнений 30-ма автобусами, вони всі вивезли. «Швидкі допомоги», які були в місті, всі вивезені, пожежні машини – жодної не залишилося», – розповіла Лугова.

Як повідомляє Головне управління розвідки, в окупованих районах Херсонської області росіяни оголосили про проведення «ревізії об’єктів сонячної генерації електроенергії».

"Якщо власники майна не з’являться у встановлені строки, щоб засвідчити своє право власності, майно буде «націоналізовано» (викрадене) та передане створеній окупантами фейковій компанії «ГУП Херсонобленерго». Затим майно планується вивезти на територію РФ", – йдеться у повідомленні.

У ГУР МОУ також інформують, що триває незаконна «евакуація» українських жителів Херсонської області з правого берега Дніпра. В рамках «евакуації» місцевих жителів примусово виселяють з квартир та будинків. У звільнене житло заселяються перевдягнені в цивільне військові ЗС РФ. У місцевих відбирають автомобілі для використання окупаційними військами.

"Упродовж кількох останніх тижнів йде переселення колаборантів та представників окупаційної адміністрації до пансіонатів, які розташовані на Арабатській Стрілці. Власників баз відпочинку примушують розселяти «переселенців». Крім того, російські військові здійснюють пошук вільних приміщень для розселення", – йдеться у повідомленні ГУР МОУ.

Також у четвер, 3 листопада, з’явилася інформація про те, що з будівлі Херсонської обласної адміністрації в окупованому Херсоні зняли прапор Росії – фото і відео опубліковані в місцевих пабліках, їх публікують також російські ЗМІ.

photo_2022-11-03_09-45-56.jpg

Херсонська обласна державна адміністрація. Фото: перший заступник голови облради Юрій Соболевський/Телеграм

Зняття прапора може бути провокацією, вважає начальниця обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк, яку цитує "Бабель".

«Це може бути прояв провокації для того, щоб створити враження, що населені пункти залишені, що входження до них безпечне. З огляду на те, що вони давно готувалися до вуличних боїв, на те, як вони розташовують свої підрозділи, ми усвідомлюємо заплановану тактику дій, і не варто поспішати радіти. Треба розуміти, що гібридна війна передбачає й ось такі інформаційні вкиди, атаки, які можуть бути розраховані на послаблення військ», — розповіла вона.

Гуменюк зауважує, що російські окупанти створюють «ефект тотальної евакуації».

«Ми продовжуємо бойові дії. Не зважаючи на те, що ворог намагається нас переконати в тому, що вони залишають населені пункти та створюють ефект тотальної евакуації, ми відстежуємо, бачимо й усвідомлюємо, що це можуть бути певні хитрощі, військові маневри для того, щоб створити для себе якусь правильно побудовану оборону», — зазначила спікерка.

звільнення півдня херсон окуповані території

Знак гривні
Знак гривні