Моделювання найгірших сценаріїв прориву греблі Каховської ГЕС

Технодослідник і письменник Ларс Вільдеренг представив моделювання найгірших сценаріїв у разі руйнування Росією греблі Каховської ГЕС.

Застерігаємо, що це доволі приблизні моделювання, які у жодному разі не слід сприймати як реальність. Згодом ми плануємо опублікувати власну модель.

Ларс Вільдеренг вважає, що найбільше затоплення відбудеться на лівому (південно-східному) березі Дніпра. Хвиля заввишки 4 - 5 м досягне Антонівського мосту на схід від Херсона через 19 годин, після чого почнеться розлив річки Інгулець, а через 4-5 днів – розлив річки Буг до Миколаєва.

Найгірший випадок тут – це коли підірвані всі шлюзи, тобто 200 метрів. Вся дамба має довжину 3500 метрів, і у випадку, якщо буде знесено 400 м або 1800 м, змодельований час, за який вода досягне Херсона, зменшиться майже вдвічі. Буде більше підтоплення.

ukraine_cherson_dnipro_dam_break.jpg

Модель затоплення

Такі греблі, як на Дніпрі в Новій Каховці, захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією. Її руйнування буде розглядатися як зброя масового знищення та невибірковий воєнний злочин.

Наступне моделювання найгіршого варіанту прориву греблі виконала шведська гідрологічна інженерна компанія Dämningsverket.

Моделювання виконано з використанням програмного забезпечення HEC-RAS 6.3 Інженерного корпусу армії США (USACE), яке доступне за посиланням. Дані про рельєф місцевості отримані в рамках місії радіолокаційної топографії шатлів НАСА (SRTM) і доступні на сайті Географічної служби США (USGS) за посиланням.

Модель – це модель. Вона не є реальністю, зазначає генеральний директор Dämningsverket. Модель базується не на фактичних вимірах поточного стану течії Дніпра, ватерлінії, температури, вологості, атмосферного тиску, швидкості вітру та будь-якого іншого, що могло б вплинути на модель, а на припущеннях для найгіршого випадку.

Припущення включають, що рівень води в греблі становить 13 метрів вище рівня Дніпра нижче за течією, і що прорив дамби протягом години розширюється до ширини приблизно 200 метрів.

ukraine_cherson_dnipro_dam_break_city.jpg

Деталі наслідків у районі Херсона та Антонівського мосту

Коли хвиля досягне Антонівського мосту, її висота становитиме від 4 до 5 метрів. Чи витримає сильно пошкоджений міст збільшений потік води, не моделюється.

Хвиля буде вищою вище за течією, а швидкість і висота хвилі буде більшою ближче до греблі. У цій моделі хвиля досягне Херсона приблизно через 19 годин, оскільки вода розтікається по низині, а не просто мчить вперед. Затоплення буде набагато сильнішим на лівому боці річки (лівий/правий бік – це коли ви дивитеся в напрямку течії річки, в цьому разі в бік Чорного моря – як правило, в цьому випадку лівий бік – це південний або східний бік Дніпра). Більша частина Херсона не буде затоплена, але затопить гавань і причальні споруди, включно з островом на півдні міста.

Кілька населених пунктів по обидва боки Дніпра будуть затоплені, і коли хвиля дійде до них, це, ймовірно, буде дуже небезпечно і може призвести до людських жертв.

Відбудеться розлив річки Інгулець. Через 4-5 днів підйом води призведе до розливу річки Буг аж до Миколаєва. Перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений, хоча це почнеться приблизно через 50 годин після прориву дамби.

Пік змодельованого потоку досягне 14 000 кубічних метрів води на секунду (м3/с), що можна порівняти з середнім потоком Ніагарського водоспаду 2 400 м3/с та середнім потоком Дніпра 1 670 м3/с. З часом потік зменшуватиметься.

Ця модель є моделлю найгіршого випадку і спрощенням реальності, як і всі моделі. Реальність буде дещо іншою, якщо цей воєнний злочин буде скоєний Росією.

Ця модель показує, які райони слід евакуювати, якщо Росія здійснить воєнний злочин, підірвавши греблю Каховської ГЕС. Будуть також ймовірні вторинні наслідки, включно з припиненням подачі охолоджувальної води на ЗАЕС, яка потребує охолодження навіть для зупинених реакторів. Радіологічна катастрофа є окремою моделлю, яка значною мірою залежатиме від погодних умов.

Пояснення. У разі прориву дамби шириною 400-1800 метрів – це най-най-найгірший випадок, і враховуючи те, як побудована решта дамби, що вимагає надзвичайно великої кількості руйнувань, змодельований час, за який вода досягне Херсона, зменшиться майже вдвічі, і відбудеться ще більше затоплення. Різниця в затопленні показана нижче пурпуровим кольором.

ukraine_dam_break_dnipro_400-1800.jpg

Нижче відео з проривом на 200, 400 і 1800 метрів.

моделювання каховська гес шантаж рф дніпро

Знак гривні
Знак гривні