Як партизанський рух перешкоджає російським окупантам: огляд ISW

Російські окупаційні війська досі не змогли нейтралізувати організований партизанський рух в Україні й навряд чи зможуть це зробити.

Про це у свіжому огляді пише Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики інституту зазначають, що станом на 1 листопада українські партизани здійснили десятки підтверджених нападів на окупованих територіях Україні та вбили щонайменше 11 російських окупаційних чиновників та відомих колаборантів.

"Погана російська оперативна безпека уможливила атаки українських партизанів. Російські окупанти не змогли ефективно приховати особи колаборантів і не забезпечили базову безпеку російських окупаційних чиновників у їхніх домівках та на робочих місцях.

Російські війська не змогли захистити вразливі ділянки критично важливих російських наземних ліній зв'язку, як-от залізничні вузли та мости, особливо в сільській місцевості. Українські партизани збирають інформацію про цілі російських військових та окупаційної влади та передають її іншим партизанам та українським військовим", – пишуть експерти.

Вони додають, що російські державні ЗМІ здебільшого ігнорують напади партизан, а іноді неправдиво представляють їх як звичайні українські військові атаки, щоб применшити наслідки партизанської війни на окупованій Росією території.

Зазначається, що брак людських ресурсів у Росії погіршує здатність російських військ ефективно захищати свої тилові райони від партизанських нападів.

Partisan Map Promo Image.png

Події української партизанської війни

Так, станом на 1 листопада російські війська окупували приблизно 85 300 квадратних кілометрів материкової частини території України, за винятком Криму. Нестача російської живої сили перешкоджає зусиллям з убезпечення цієї території.

При цьому за даними української розвідки, російські військові зосередили 40 000 військовослужбовців – більшу частину звичайних збройних сил – в окупованій Росією Херсонській області, де РФ захопила приблизно 23 000 квадратних кілометрів.

У ISW додають, що надання російськими військовими пріоритету Херсонській області, ймовірно, погіршило стан російських сил безпеки в Запорізькій (помітний осередок партизанської активності), Донецькій та Луганській областях.

Партизанські напади продовжуються в окупованих Росією Херсонській та Запорізькій областях навіть після анексії Росією цих регіонів 30 вересня, що свідчить про подальшу нездатність російських сил належно утримувати окуповані території.

"Атаки українських партизанів відволікають російські ресурси від лінії фронту на забезпечення безпеки тилових районів, погіршуючи здатність Росії захищатися від українських контрнаступів, не кажучи вже про проведення власних наступальних операцій", – підсумовують експерти інституту.

Аналітики ISW також опублікували підтверджену хронологію успішних партизанських нападів, яку можна переглянути за посиланням.

російські окупанти партизани окуповані території

Знак гривні
Знак гривні