"Зернова угода" й досі чинна, попри заяви РФ – ООН

Організація Об’єднаних Націй не вважає, що призупинення Росією участі в "зерновій угоді" означає втрату нею чинності, й інспектори ООН продовжать перевірку суден, що транспортують збіжжя з українських портів.

Про це заявив заступник генерального секретаря Організації з гуманітарних питань Мартін Гриффітс, передає ЄП.

"Ми твердо дотримуємося думки, що Чорноморська зернова ініціатива залишається в силі, попри призупинення участі в ній Росії", – наголосив він.

"Росія не припинила дію "зернової угоди" і не вийшла з неї. Вони заявили, що призупинили участь у ній на невизначений термін. І, як результат цього, ми продовжуємо через цю ініціативу направляти судна, які рухаються (з України); разом із Туреччиною, де це можливо, і з Україною – перевіряти ці судна", – додав Гриффітс.

Водночас заступник генсека ООН додав, що Організація як посередник продовжує взаємодіяти з російською стороною, щоб вирішити порушені нею питання. "Чим швидше ми можемо повністю відновити участь Росії, тим краще", – зазначив він.

29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у гарантуванні безпеки зернового коридору.

Водночас Мартін Гріффітс заявив, що жодне цивільне судно, яке перевозило збіжжя "зерновим коридором", не могло бути причетним до атаки на військові кораблі Росії, як вона це заявляє.

"Коридор – це просто лінії на карті: коли судна, які беруть участь в ініціативі, не перебувають у цьому районі, коридор не має особливого статусу. Він не забезпечує ані прикриття, ані захисту для наступальних або оборонних військових дій. Це не щит, не прикриття, не зона обмеженого доступу", – пояснив Гриффітс.

Коментуючи питання про можливе використання Україною цивільного судна як прикриття для здійснення нападу на кораблі РФ, представник ООН наголосив: "Жодне цивільне судно не було в коридорі в ніч проти 29 жовтня, коли відбулася згадана атака. І жодне цивільне судно не повідомляло про цей інцидент протягом вихідних".

Як писала ЄП у своїй статті, "зернова угода", може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася.

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя заявив, що Москва не буде визнавати домовленості щодо експорту зерна з України без своєї участі.“Виходимо з того, що укладена між Росією, Туреччиною та Україною за запевнення ООН 22 липня “чорноморська ініціатива” без нас виконуватися не повинна, а ухвалені без нашої участі рішення і заходи ні до чого нас не зобов’язують”, – сказав він на засіданні Ради Безпеки ООН.

Водночас міноборони РФ заявило, що рух коридором безпеки, який погоджувався в Чорному морі для вивезення зерна з портів України, є "неприпустимим" і "не може бути й мови про гарантії безпеки будь-якого об'єкта на зазначеному напрямку".

чорне море зернова угода шантаж рф оон

Знак гривні
Знак гривні