Україна тероризує Росію. Нова вигадка Путіна

Російські пропагандисти втомились називати українців “нацистами” та “карателями” – відтепер ми “террористы”. ТЕКСТИ зафіксували новий тренд в російських медіа та пояснюють, звідки і чому він з'явився.

Поки весь світ шокують терористичні обстріли української енергоінфраструктури, російські пропагандисти вирішили активізувати наратив про «терористичну Україну». Українців вже давно називали терористами, бо хто ж іще обстрілюватиме Донбас впродовж восьми років: «Украина очередной раз показывает, что стала настоящим террористическим государством. Восемь лет они осуществляют геноцид по отношению к жителям Донбасса, постоянно обстреливая их, прибегая к актам запугивания и прямым убийствам. Сейчас при полном покровительстве США и Европы Украина пытается запугивать нас дальше». Але нещодавній вибух на Кримському мосту докорінно змінив ситуацію.

Підрив мосту негайно охрестили «терактом» та почали розводити навколо нього плачі вселенських масштабів: «Сегодня Крымский мост кричит нам, он взывает: Россия, проснись и будь Россией! Если мы этого не поймём, впереди у нас может быть ещё не один Крымский мост». Вочевидь, метою цієї емоційної накрутки було виправдати ракетні обстріли енергоінфраструктури мирних українських міст і будинків, у яких мешкають мирні сім’ї.

Окрім підриву мосту, Україну почали звинувачувати й у вигаданих та нічим не підтверджених намірах здійснити вибух на газогоні «Турецький потік», організувати диверсії на Курській АЕС в РФ тощо. Претензії та погрози Україні висував особисто Владімір Путін, який скликав для цього засідання Радбезу РФ: «Киев поставил себя на одну доску с самыми одиозными террористическими группировками. Оставлять без ответа преступления киевского режима просто невозможно».

Як завжди, росіянам важливо створити ілюзію, наче їхніх наративів дотримуються й у решті світу також. Для цього вони використовують передруки та публікації з маргінальних іноземних блогів та псевдо-ЗМІ: «Киевский режим, поддерживаемый Западом, превращает Украину в террористическое государство… Сначала Зеленский заставляет мир верить в агрессию, которая якобы исходит со стороны России. А теперь он прибегает к методам террористов, начиняя грузовики взрывчаткой».

Тенденція називати кожну військову дію українців терактом з’явилась у росЗМІ позаминулого тижня, але зберігається й досі. Побачити, наскільки зросло вживання слова «теракт» в новинних стрічках провідних росЗМІ, можна на графіку нижче.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”. Також слідкуйте за нашими щотижневими моніторингами ворожої дези та пропаганди за тегом “дезінфомонітор”.

пропаганда тероризм путін дезінформація

Знак гривні
Знак гривні