Протести в Ірані знову посилилися на тлі репресій і розстрілів мітингарів

Вночі в Ірані відбулася одна з найбільших акцій протесту з початку антиурядових демонстрацій шість тижнів тому.

Про це повідомляє BBC.

Зазначається, що десятки тисяч людей вийшли на вулиці в усіх великих містах.

Ескалація сталася після того, як поліція відкрила вогонь по протестувальниках, які відзначили 40 днів від смерті Махси Аміні в її рідному місті Саккезі. Саме смерть Аміні, яку перед цим затримала поліція моралі за нібито "неналежне носіння" хіджабу, стала причиною іранських протестів.

На вшанування пам'яті Махси Аміні на 40-ий день її смерті у Саккезі зібралися тисячі людей. Правозахисники та свідки заявили, що поліцейські стріляли в натовп бойовими патронами. Кількість жертв не відома.

Загалом, за даними Організації захисту прав людини в Ірані, що базується в Норвегії, під час іранських протестів загинули щонайменше 234 протестувальники, зокрема 29 дітей.

Після жорстокого придушення акції у Саккезі у столиці Ірану, Тегерані, на вулицях палили багаття. Сотні людей пройшли головною вулицею, скандуючи гасла, включно зі "Смерть диктатору", що є посиланням на верховного лідера Ірану і стало поширеним рефреном протестів.

В інших містах також спостерігалася активізація протестів. Зокрема, багатотисячний марш протесту відбувся у місті Боруджерд провінції Лорестан.

На плакаті, який тримають протестувальники, написано "Ми помстимося за тебе, дорога Ніка", маючи на увазі 16-річну Ніку Шакарамі з Лорестану, яка була вбита на початку протестів.

"Суспільство дуже розлючене. Нам їх [іранського керівництва] досить, — сказала BBC Persian 27-річна протестувальниця в Караджі, неподалік від Тегерана. — Я хочу мати право сказати "ні" цим людям. Я втомилася бути громадянином другого сорту через те, що я жінка. Чоловіки втомилися від залякувань з боку режиму. Це перший раз в історії нашої країни, коли ми стоїмо разом заради спільної мети".

протидія режиму іран протести права жінок права людини

Знак гривні
Знак гривні