Війна очима дитини. 12-річна Єва з Харкова написала щоденник, його видало Bloomsbury і озвучила Кіра Найтлі

Британська акторка Кіра Найтлі озвучила аудіоверсію щоденника 12-річної харків'янки Єви Скалієцької You Don't Know What War Is ("Ти не знаєш, що таке війна").

Про це повідомили у видавництві Bloomsbury, яке виграло права на публікацію щоденника дівчинки, передає BBC Україна.

12-річна дівчинка описала життя у Харкові під час бомбардувань та обстрілів у перші дні війни. Вона з бабусею провела цей час у підвалі. Єва записала усе, що відбувалось з нею у ті дні, що показує погляд на війну очима дитини.

_Skalietska_Yeva.jpg

Єва Скалієцька. Фото: thebookseller.com

"Це неймовірно важлива історія, яка є водночас сильною та глибоко зворушливою. Я вважаю за честь бути частиною цієї публікації, розповідаючи надзвичайну історію Єви про натхнення та хоробрість", – зазначила Найтлі.

Вона каже, що щоденник харків'янки справив на неї величезний вплив.

Єва та її бабуся тікали з Харкова на Захід України. Сім'я поселилася там у шкільному залі, де дівчинка зустріла британських репортерів. Вона розповіла їм про свій щоденник, і після цього про неї написали декілька статей, розповідає видавництво.

Журналісти допомогли дівчинці та її бабусі перейти угорський кордон, і зараз вони живуть у Дубліні, вдома у місцевої шкільної вчительки.

"Я почала писати цей щоденник, щоб допомогти собі впоратися із болісними почуттями та записати пережите, щоб через багато років я могла згадувати, як моє дитинство було зруйноване війною", – розповіла дівчинка і подякувала журналістам, які "повністю змінили моє життя".

За словами Єви, вона присвячує свою книжку бабусі, яка "завжди робила все можливе, щоб я була у безпеці".

Аудіоменеджер Том Скіпп сказав, що йому сподобалася, як відома британська акторка Кіра Найтлі передала вдумливий і проникливий голос авторки.

"Для Єви дуже важливо, що Кіра вирішила працювати над цією вагомою книгою, і Кіра зробила щось справді особливе зі своїм підходом до неї. Вона віддає належне невинному, молодому, але мудрому не по роках тону Єви", – сказав він.

_127383498_screenshot2022-10-26151534.jpg.webp

Скріншот з твіттеру

Щоденник вийшов у жовтні з обкладинкою, натхненною українським народним мистецтвом від української ілюстраторки Анастасії Стефурак, особистими фотографіями Єви та картами Харкова, України та Європи від харківської ілюстраторки Ольги Штонди.

Щоденник Єви порівнюють зі спогадами Анни Франк, єврейської дівчинки, яка з сім'єю роками переховувалася від переслідування нацистів в укритті в Нідерландах.

Зрештою, сім'ю видали, і загинули всі, окрім батька, який і видав щоденник доньки, який зараз є одним із найвідоміших у світі.

За час війни Росії проти України щоденники українських дітей не раз приваблювали увагу світу, але досі їх не публікували.

Bloomsbury, яке опублікувало щоденник Єви, це те саме видавництво, що видавало у Великій Британії книжки про Гаррі Поттера.

обстріли міст війна діти книговидання харків

Знак гривні
Знак гривні