Ще з липня чекали контрнаступ ЗСУ, боялися HIMARS і були деморалізовані. Документи окупантів з Балаклії (ФОТО)

Російські війська під час втечі з міста Балаклія на Харківщині залишили у своєму командному пункті тисячі внутрішніх документів. Частину з них вони спалили, але більшість не встигли.

Документи проаналізували журналісти Reuters.

Документи свідчать, що за кілька тижнів до початку контрнаступу української армії росіяни активно намагалися боротися з тим, що за ними стежать. Їхня техніка для радіоелектронної боротьби постійно ламалася. Також по командних пунктах почали прилітати ракети з РСЗВ HIMARS, що дуже сильно вдарило по моральному стану окупантів.

Спеціальна кореспондентка Reuters Mari Saito опублікувала фото з командного пункту росіян. "Пропагандистські плакати попереджали, що в разі відходу російських військ Україна скотиться до нацистського режиму. Піч у глибині приміщення була забита документами. До печі залишили приклеєним поліетиленовий пакет з паперами, які мали бути спалені", – зазначила журналістка.

Ff_md88XkAEJm2L.jpg

Фото: Mari Saito/Twitter

Загалом, у Балаклії та околицях діяв 11 армійський корпус, який входить до складу Балтійського флоту Росії. Угрупованням «Балаклія» керував полковник Іван Попов. Він брав участь у війнах у Чечні та Грузії. Його дружина підтвердила, що Попов керував військами на сході України, під час втечі з Балаклії він дістав поранення та був у госпіталі, а згодом його підвищили до генерала.

Ff_lYMiXEAImapX.jpg

Ілюстрація: Mari Saito/Twitter

Комендантом у місті був чоловік із позивним «Граніт». Він курував щонайменше одну катівню, де цивільних били та катували електричним струмом.

Крім російських військових, також навколо Балаклії були й мобілізовані з окупованого Донбасу. Порівняно з росіянами їхня зарплата була значно меншою, а екіпірування гіршим. Типовий російський сержант отримував 202 084 рублів на місяць у вигляді зарплати плюс премії, водночас сержант з окупованого Донбасу отримував лише 91 200. Одному з завербованих росіянами сепаратистів поранило пальці на руці після того, як вибухнула його гвинтівка Мосіна, яку створили ще в 1891 році.

"Керівник луганської вогнеметної роти записав в одному документі, що вісім його підлеглих мають судимості – у тому числі один чоловік за зґвалтування та сексуальне насильство", – розповіла подробиці кореспондентка Reuters.

Ff_mZKrXkAALM7P.jpg

Фото: Mari Saito/Twitter

За даними видання, у записнику невідомого офіцера згадується "перший серйозний виклик" для окупантів - наступ бійців ЗСУ на село Гракове 19 липня, що міститься на північ від Балаклії. Того дня у лавах росіян семеро людей загинули, 39 – дістали поранення і ще 17 – зникли безвісти.

Згідно з документами, які були надані командиру російських військ у Балаклії полковнику Попову, ще через кілька днів росіяни отримали від ФСБ інформацію про те, що Україна доставила в район три ракетні системи залпового вогню HIMARS, а також встановила місце розташування командного посту і чотирьох складів. Вже 24 липня у записнику полковника окупантів з'явилися записи про перших загиблих 12 росіян внаслідок удару американської РСЗВ.

У Reuters зазначають, що така ситуація почала сильно знижувати бойовий дух та дисципліну солдатів РФ. Доходило навіть до того, що один з командирів загону прийняв рішення відступити зі своїми підлеглими після того, як невідомий офіцер назвав його "виродком".

Ff_saYlXkAADR97.jpg

Протягом липня російські окупанти в Балаклії дедалі частіше висловлювали занепокоєння щодо нестачі обладнання. Фото: Mari Saito/Twitter

Агентство також переконалося, що вже до кінця липня всі офіцери РФ у Балаклії були впевнені, що українські війська збираються організовувати контрнаступ.

При цьому, згідно з документами окупантів, знайденими у Балаклії, у російських підрозділах спостерігалася нестача людей та проблеми з технікою. Документ від 30 серпня показує, що в одному з батальйонів перебувало 49 осіб замість 240, а одну з бригад резервістів було укомплектовано лише на 23%. Така ситуація виникла на тлі постійних обстрілів ЗСУ, які тривали весь серпень.

Ff_-LEIWIAA7Knz.jpg

Жителів Балаклії окупанти регулярно затримували та катували. Родичі затриманих, таких як Тетяна, зверталися до коменданта на прізвисько "Граніт" з проханням звільнити їх. Він їм відмовляв. Кабінет "Граніта" був навпроти відділення міліції, де катували людей. Фото: Mari Saito/Twitter

Український контрнаступ розпочався 6 вересня. Очевидці розповіли Reuters, що відступ росіян та мобілізованих з Луганської області можна описати як "хаос" – поранені залишали Балаклію пішки, а військовослужбовці втікали, кидаючи техніку та зброю.

У фрагменті використано матеріали з "Бабель", РБК-Україна.

балаклія контрнаступ зсу армія РФ звільнення харківщини

Знак гривні
Знак гривні