Чому Україні потрібні ATACMS? Приклад села на Херсонщині зі складами російської зброї

Україні потрібні балістичні ракети малої дальності (ATACAMS) для ураження законних військових цілей, таких як бази з боєприпасами, на окупованих територіях у межах радіусу 100 км і більше від фронту. Експерти проекту DefMon наводять приклад села на Херсонщині, де окупанти розмістили склади зі зброєю, які поки є, ймовірно, недосяжними для наявних у ЗСУ снарядів. ТЕКСТИ переклали головне з треду.

Коли Україна отримала перші HIMARS/GMLRS та внаслідок обстрілів на мостах у Херсонській області, Армія Росії була змушена перемістити свої склади далі від лінії фронту. Один з таких складів був у Брилівці, що на перетині двох великих доріг. 29 липня росіянам показали, чому розміщення військ і складів в радіусі дії GMLRS є поганою ідеєю.

Події в Брилівці змусили росармію перенести склад до Мирного.

Ось декілька супутникових знімків залізничної станції у Мирному, де вантажівки розвантажують потяги з боєприпасами.

1111.jpeg

Локація розвантаження боєприпасів у Мирному

2222.jpeg

Ця ж локація у наближенні

3333.jpeg

Друга локація розвантаження боєприпасів у Мирному

4444.jpeg

Ця ж локація в наближенні - видно робітників з голим торсом

5555.jpeg

Третя локація розвантаження російської зброї

6666.jpeg

Ця ж локація

Якщо ми збільшимо це зображення, то навіть побачимо хлопців, які там працюють, схоже, що вони зняли свої сорочки.

Таких місць у Мирному щонайменше три. При цьому [росіяни почуваються настільки безпечно, що] купи коробок з боєприпасами залишили просто неба.

Мирне розташоване приблизно за 100 км від місця, звідки Україна може вести вогонь із певним ризиком поблизу лінії фронту, або за 120 км від безпечного місця.

FdVSyLtWYAU-NwW.jpeg

Відстань 120 км – дальність «Точки-У», не віриться, що в Україні вони ще залишилося. Найімовірніше, що останню партію відстріляли, коли отримали HIMARS.

Є думка, що HIMARS здатний стріляти понад 84 км, визначені німцями, на понад 100 км. Я вважаю, що США або заблокували системи, які вони відправили в Україну, на відстань 84 км, або вони заборонили використання за межами цього діапазону.

У радіусі 100 км занадто багато цілей, які можна було б уразити, якби Україна мала можливості стріляти на відстані понад 84 км. Це приводить нас до висновку, що ракет з дальністю, схожою на ATACMS в Україні немає.

Мирне є яскравим прикладом того, чому Україні потрібно більше можливостей для удару вглиб території, контрольованої Росією. І є, можливо, ще сотні місць, які могли б бути вражені, якби Україна тільки могла це зробити.

FfqtRZeXoAEnDEd.jpeg

Цілі для ATACMS на території Росії

Інша проблема – блокування використання HIMARS лише на території України. Вказані на фото три місця є російськими плацдармами. Але це лише деякі з довгого списку потенційних цілей. Інші можуть знаходитися на відстані близько 30 км від кордону вглиб Росії. Технічно в деяких місцях до них можна було дістатися за допомогою «екскалібура», але переміщення так близько до кордону було б надзвичайно ризикованим.

Усі наведені вище аргументи є причиною того, що я вважаю, що Україні зараз потрібні ATACMS. Крім того, їм потрібно дозволити завдавати ударів усередині Росії.

HIMARS ATACAMS ракети склади точка-у

Знак гривні
Знак гривні