У США та Британії оцінили ризик повторного вторгнення з Білорусі

Росія та Білорусь можуть нарощувати війська на кордоні з Україною, щоб перевірити – чи це допоможе відтягнути українські сили з півдня чи Донбасу.

Про це заявив на пресконференції Джон Кірбі, координатор стратегічних комунікацій Ради національної безпеки при Білому домі, передає Liga.net.

США бачили домовленість між РФ та Білоруссю про розміщення більшої кількості військ та створення подібного до територіальної оборони, зазначив Кірбі. Але ще невідомо, чи це серйозне стратегічне зрушення з боку Білорусі, щоб втрутитися в Україну.

"Це може бути спробою просто подивитися, чи зможуть вони відвернути ЗСУ на ту частину свого кордону, щоб їх не можна було використати деінде на Донбасі або на півдні, і тут це може бути тактикою", – сказав Кірбі.

В американському аналітичному центрі Інститут вивчення війни (ISW).також вважають, що, попри застереження бригадного генерала ЗСУ Олексія Громова, що ризик повторного російського вторгнення з Білорусі "зростає", він все ж таки "залишається на низькому рівні".

За словами Громова, окупанти нібито можуть атакувати північний захід України, щоб обрізати лінії постачання із Заходу.

"Такий курс дій залишається малоймовірним у найближчі місяці з огляду на те, що російські сили не в змозі навіть перекрити українські лінії постачання із Заходу шляхом наземного наступу", – зазначили в інституті.

Там згадали, що найближча українська залізнична лінія зі сходу на захід проходить за 30 км від кордону з Білоруссю, а Прип'ятські болота на півночі України та на півдні Білорусі роблять маневрові бойові дії через міжнародний кордон у Волинській та Рівненській областях "виключно складними".

Також в ISW вважають, що українська мережа автошляхів та залізниць має достатньо вузлів з'єднання з Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною, тож вторгнення Росії з Білорусі "не могло б серйозно пошкодити українські логістичні лінії без заходу глибше в Україну, ніж це зробили росіяни під час битви за Київ, коли були найсильнішими".

Водночас розвідка Великої Британії повідомляє у свіжому зведенні, що Росія навряд чи зможе створити боєздатне угруповання у Білорусі, а заяви диктатора Аляксандра Лукашенка потрібні для відвернення уваги України.

Британці зазначають, що на сьогодні малоймовірно, що Росія справді перекинула значну кількість додаткових військ до Білорусі. А армія Білорусі, найімовірніше, зберігає "мінімальні можливості для проведення складних операцій".

Заяви Лукашенка, вочевидь, є спробою продемонструвати "російсько-білоруську солідарність" та переконати Україну відвернути сили для охорони північного кордону, констатували у зведенні.

росія-білорусь вторгнення з півночі лукашенко

Знак гривні
Знак гривні